Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«High five» for Helga

Kultur-Norge hilser minister Helga Pedersen og de rødgrønne med «high five».

HEIA HELGA: Skuespiller, regissør og forfatter Vibeke Løkkeberg håper på en fortsatt rødgrønn regjering etter valget og støtter Jens Stoltenberg & Co i et opprop sammen med 100 andre fra kultur og akademia. Her hilser hun APs nestleder Helga Pedersen med «high five» og ønske om et godt valg. Foto: Anders Grønneberg
HEIA HELGA: Skuespiller, regissør og forfatter Vibeke Løkkeberg håper på en fortsatt rødgrønn regjering etter valget og støtter Jens Stoltenberg & Co i et opprop sammen med 100 andre fra kultur og akademia. Her hilser hun APs nestleder Helga Pedersen med «high five» og ønske om et godt valg. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kultureliten og akademia frykter for velferdsstaten og et borgerlig flertall.

Temperaturen i de forskjellige politiske leirene stiger.

Støtte som varmer
Politikerne har sluttet å telle dager fram mot valget - nå går det i timer.

Derfor kommer kulturelitens opprop til støtte for velferdsstaten og den rødgrønne regjeringen som en varm velsignelse for Jens Stoltenberg og Co.

- Dette initiativet setter vi stor pris på, sa nestleder i Arbeiderpartiet og fiskeriminister Helga Pedersen da forfatter Thorvald Steen og et knippe kulturkjendiser troppet opp foran regjeringsbygget torsdag formiddag.

Støtte i 100
Hun takket for støtten og sammenlignet de borgerlige for en snikamerikanisering av det norske velferdssamfunnet.

STØTTE: Helga Pedersen (Ap) og Ivar Egeberg (Sp) får lekset opp støttespillernes krav for sine støtte til de rødgrønne av Arne Saasted i Fagforbundet til høyre i bildet.
STØTTE: Helga Pedersen (Ap) og Ivar Egeberg (Sp) får lekset opp støttespillernes krav for sine støtte til de rødgrønne av Arne Saasted i Fagforbundet til høyre i bildet. Vis mer

- Vi vil ikke ha et land der alle skal være sin egen lykkes smed.

-Denne støtten er en insprisasjon i sluttfasen av valgkampen. Det er viktig at alle går til valgurnene og gjør en innsats, sa Helga Pedersen da hun mottok oppropet underteget 100 forfattere og kulturarbeidere.

Ut å stjæle stemmer
Blant de hundre finner vi Per Petterson - som skal ut å stjæle stemmer - sammen med blant andre Vibeke Løkkeberg, Roy Pedersen, Kjartan Fløgstad, Ståle Eskeland, Mari Sanden, Roy Jacobsen, Hanne Ørstavik, Stein Ørnhøi og Dag Solstad - og de to gamle partiveteranene Reiulf Steen og Gunnar Garbo fra henholdsvis Ap og Venstre.

- Jeg representerer det radikale Venstre, men det er lenge siden jeg har stemt Venstre.

-Nå stemmer jeg rødgrønt, sier den tidligere Venstre-lederen Gunnar Garbo.

- Vi blir mer og mer enige jo eldre og klokere vi blir, sier den tidligere Ap-lederen Reiulf Steen.

Frykter rasering
- Dette er ikke en ubetinget støtte til den rødgrønne regjeringen. Vi har mange innvendinger mot den nåværende regjeringen. Men alternativet på høyresiden er langt verre, sier forfatter Thorvald Steen.

FRYKT: Tidligere Venstre-leder Gunnar Garbo (t.v.) og AP-veteran Reiulf Steen frykter rasering av velferdsstaten med en borgerlig regjering.
FRYKT: Tidligere Venstre-leder Gunnar Garbo (t.v.) og AP-veteran Reiulf Steen frykter rasering av velferdsstaten med en borgerlig regjering. Vis mer

Filmskaper og forfatter Vibeke Løkkeberg frykter også en rasering av velferdsstaten med en borgerlig regjering.

- Vi må ha en kultur- og filmpolitikk som tør satse på ikkekommersielle produkter. Jeg brenner spesielt for dokumentarfilmen, som er et stebarn. Jeg er opptatt av den farlige og dristige filmen må få bedre vilkår, sier Løkkeberg, som ikke vil si hvilket parti hun stemmer på.

- Det blir et av de rødgrønne, sier Vibeke Løkkeberg.

Her er Kultur-Norges 10-punkts-opprop til den rødrønne regjeringen:

1. Velferdsstaten.
 Den rødgrønne regjeringen må velge kampen for velferdsstaten som sin jobb nummer én. For å demme opp for finanskrisen trengs en videreføring og forsterking av regjeringens offensive satsning på offentlig sektor. At vi ikke har råd til dette er en omgåelse av sannheten. Regjeringen har vist at handlingsregelen ikke behøver å stå i veien. Norge er ikke et høyskatteland i europeisk sammenheng.
Skatteøkning for de rikeste må ikke utelukkes, dersom det er nødvendig for å sikre velferdsstaten.

2. Arbeidsmarked og fattigdom.
En rekordartet økning i arbeidsledigheten er et nederlag for den internasjonale markedsliberalismen. Arbeidsmarkedstiltakene må intensiveres for å kvalifisere og ikke støte ut dem som rammes. Kampen mot sosial dumping må intensiveres — i Norge skal norsk tariff gjelde, både i privat og offentlig sektor. Trygdeytelsene må holdes på et nivå som sikrer alle et liv i verdighet. For å bekjempe fattigdom må også sosialhjelpssatsene økes til et akseptabelt nivå, og alle egenandeler på sykdom fjernes. Det trengs en solid «kvinnepott» for å rette opp i de lønnsmessige skjevhetene mellom kvinner og menn, som rammer mange yrkesgrupper i offentlig sektor, og lavtlønnsgruppene i privat tjenesteytende sektor. Kollektive tariffavtaler skal gjelde, normalarbeidsdagen må ikke uthules, Arbeidsmiljøloven må ikke forringes og alle forsøk på å tukle med sykelønnsordningen må avvises.

3. Privatisering.
 Finanskrisen har vist at markedsøkonomiske prinsipper, New Public Management og privatisering skaper problemene, de løser dem ikke. Høyresidens virkemidler må legges helt bort i offentlig sektor.

IKKE UBETINGET: Støtten til de rødgrønne er ikke ubetinget, sier forfatter Thorvald Steen.
IKKE UBETINGET: Støtten til de rødgrønne er ikke ubetinget, sier forfatter Thorvald Steen. Vis mer

4. Helse.
 Sykehusreformen, som omdannet norske sykehus til selskaper, må gjøres om, og sykehusene må tas tilbake til demokratisk styring og offentlig forvaltning. Pasientenes behov og ikke finansieringssystemer må settes i sentrum. Markedsbasert styring og stykkpris må erstattes med rammefinansiering. Samhandlingsreformen må ikke ta i bruk virkemidler som fører til mer markedsstyring, og må ikke tillates å bli et middel til å kutte i helsetjenestene. Psykiatrien kan ikke overlates til lokalsamfunnet alene. Også senger og sykehus trengs.

5. Skole.
Elever og lærere trenger arbeidsro. For at elevene skal få oppleve gleden av kunnskap, må lærene få tid og overskudd til å undervise. Lærerne må slippe dagens skjemavelde, meningsløse planer, møter og vurderingsarbeid. Alle elever skal ha et likeverdig tilbud uten at de flinkeste premieres på bekostning av de svakeste.

6. Pensjon.
Regjeringen må være garantist for at avtalen om offentlig tjenestepensjon i årets tariffoppgjør ikke endres eller undermineres gjennom kommende stortingsperiode. Det må arbeides for tilleggspensjonsordninger i privat sektor etter mønster fra offentlig sektor. Uheldige
utslag av pensjonsreformen for vanlige folk må vurderes fortløpende.

7. Utenriks.
 Norge må jobbe for direkte forhandlinger med opprørerne i Afghanistan. Forhandlingene må ha som hensikt å trekke NATO-styrkene ut av krigen, og det sosiale og humanitære arbeidet i landet må styrkes. Roten til uroen i Midtøsten er å finne i konflikten Palestina-Israel. Norge må gå inn for en tostatsløsning. Israels okkupasjon av Gaza og bosettingspolitikken på Vestbredden må opphøre.

8. Miljø

Regjeringen må si nei til alle former for oljeboring og -leting utenfor Lofoten og Vesterålen. Norges forpliktelser for reduksjon i CO2-utslippene må oppfylles. Norge må gå foran i arbeidet for en skjerpelse i de internasjonale utslippsbestemmelsene. Det må tas avgjørende skritt for bygging av høyhastighetstog mellom de store byene i neste stortingsperiode. Det må settes av penger allerede på statsbudsjettet for 2010 til et forprosjekt for en slik satsing.

9. Rasisme.

 Innvandringsdebatten er ikke en kamp for eller imot islam. Et flerkulturelt Norge må bygge på gjensidig forståelse, åpen debatt og kamp mot alle former for rasisme. Fremskrittspartiet skal ikke få definere det nye Norge med sin fremmedfiendtlighet.

10. Kultur.
Den offensive satsingen på kultur under de rødgrønne må fortsette. Det er særlig i krisetider kulturtilbudene til befolkningen må økes, ikke minskes. Det må satses både på den folkelige og den avanserte kulturen, og tilbudene må være geografisk spredt slik at hele landet får del i dem. Private sponsorer på kulturfeltet må oppmuntres.

TAKKER: Fiskeriminister og nestleder i Ap, Helga Pedersen, takker Reiulf Steen for støtten.
TAKKER: Fiskeriminister og nestleder i Ap, Helga Pedersen, takker Reiulf Steen for støtten. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!