Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spaltist: Hijab

Hijab er ikke et frihetssymbol

Jeg kunne skrevet og fortalt utallige historier om unge jenter og kvinner jeg har møtt som opplever press fra familie, medelever og andre til å bruke hijab.

MOBBING OG UTESTENGING: Ei ung somalisk kvinne forteller at da hun tok av hijaben for noen år siden, var det flere av hennes venninner som kuttet ut kontakten med henne og på voksenopplæringen hun gikk ble hun mobbet og utestengt av de andre elevene, skriver spaltisten. Foto: NTB scanpix
MOBBING OG UTESTENGING: Ei ung somalisk kvinne forteller at da hun tok av hijaben for noen år siden, var det flere av hennes venninner som kuttet ut kontakten med henne og på voksenopplæringen hun gikk ble hun mobbet og utestengt av de andre elevene, skriver spaltisten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Mange jenter og kvinner føler seg presset til å gå med hijab i Norge. Selv om vi stadig hører ting som «å nei da, det er frivillig å gå med hijab», mener jeg dette ikke er hele sannheten. Jeg er overrasket over hvor mange jenter og kvinner jeg har møtt som klager over dette plagget, men som ikke tør å si noe høyt.

Spaltist

Amal Aden

er forfatter og samfunnsdebattant. Amal Aden er et pseudonym. Hun kom til Norge fra Somalia i 1996, og debuterte som foratter i 2008.

Siste publiserte innlegg

De er redde for å svikte sitt eget miljø. De vet det kan komme telefoner fra nære og fjerne slektninger som har en mening hvis de velger å ta av seg hijaben – ikke bare meninger men trusler og hets rett og slett.

Hijab er et plagg som stadig diskuteres. Kvinner som bruker hijab reklamerer ofte med at dette er et symbol for frihet. Vi må ikke glemme at i noen land tvinges kvinner til å gå med dette plagget, de har ingen mulighet til å ta det av.

Her i Norge burde det ikke være noe problem å ta det av for en kvinne som ønsker det, men dessverre er det mange kvinner i såkalte «frie vestlige land» som ikke orker trusler og hets hvis de tar av hijaben.

Unge jenter forteller meg at de tidligere har tatt av hijaben i gymtimene på skolen, men at andre elever har sladret til foreldrene deres og at de nå derfor bruker hijab hele tiden.

Unge jenter forteller at ved å bruke hijab føler de seg trygge, de føler seg akseptert i miljøet. Ved å bruke hijab ser foreldrene dine og andre på deg som en god muslim, tar du den derimot av kan det oppfattes som du utfordrer religionen og Guds ord.

Jeg har møtt voksne kvinner og menn som skryter av at deres unge jenter aldri vil ta av seg hijaben, de bruker den av helt egen og fri vilje, sier foreldrene.

Jeg møter en kvinne i 40-årene på en voksenopplæring, hun er født og oppvokst i et muslimsk land. Hun forteller at hun aldri tidligere har gått med hijab, men at hun nå føler at flere prøver å presse henne til å ta på dette plagget. Hver eneste dag får hun spørsmål fra de andre muslimske elevene om hvorfor hun som muslim ikke bruker hijab. Hijab og religion burde være privat mener hun.

Ei ung somalisk kvinne forteller at da hun tok av hijaben for noen år siden, var det flere av hennes venninner som kuttet ut kontakten med henne og på voksenopplæringen hun gikk ble hun mobbet og utestengt av de andre elevene.

Kvinner som denne somaliske kvinnen har kommet til Norge for å få frihet, men hennes og andres frihet trues av andre som misbruker asylinstituttet og som ikke unner andre frihet. Personer som nekter å respektere frihet og menneskeverd.

Jeg kunne skrevet og fortalt utallige historier om unge jenter og kvinner jeg har møtt som opplever press fra familie, medelever og andre til å bruke hijab. Bruk av hijab sprer seg og flere og flere yngre jenter blir dekket. De kvinnene som ønsker å gå med hijab er en ting, men ingen burde tvinges.

For noen jenter og kvinner blir det et plagg de føler seg fanget i og tvunget til å gå med. Hijab er ikke et frihetssymbol.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!