DEBATT

Spaltist: Hijab

Hijab er ikke et frihetssymbol

Jeg kunne skrevet og fortalt utallige historier om unge jenter og kvinner jeg har møtt som opplever press fra familie, medelever og andre til å bruke hijab.

MOBBING OG UTESTENGING: Ei ung somalisk kvinne forteller at da hun tok av hijaben for noen år siden, var det flere av hennes venninner som kuttet ut kontakten med henne og på voksenopplæringen hun gikk ble hun mobbet og utestengt av de andre elevene, skriver spaltisten. Foto: NTB scanpix
MOBBING OG UTESTENGING: Ei ung somalisk kvinne forteller at da hun tok av hijaben for noen år siden, var det flere av hennes venninner som kuttet ut kontakten med henne og på voksenopplæringen hun gikk ble hun mobbet og utestengt av de andre elevene, skriver spaltisten. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange jenter og kvinner føler seg presset til å gå med hijab i Norge. Selv om vi stadig hører ting som «å nei da, det er frivillig å gå med hijab», mener jeg dette ikke er hele sannheten. Jeg er overrasket over hvor mange jenter og kvinner jeg har møtt som klager over dette plagget, men som ikke tør å si noe høyt.

De er redde for å svikte sitt eget miljø. De vet det kan komme telefoner fra nære og fjerne slektninger som har en mening hvis de velger å ta av seg hijaben – ikke bare meninger men trusler og hets rett og slett.

Hijab er et plagg som stadig diskuteres. Kvinner som bruker hijab reklamerer ofte med at dette er et symbol for frihet. Vi må ikke glemme at i noen land tvinges kvinner til å gå med dette plagget, de har ingen mulighet til å ta det av.

Her i Norge burde det ikke være noe problem å ta det av for en kvinne som ønsker det, men dessverre er det mange kvinner i såkalte «frie vestlige land» som ikke orker trusler og hets hvis de tar av hijaben.

Unge jenter forteller meg at de tidligere har tatt av hijaben i gymtimene på skolen, men at andre elever har sladret til foreldrene deres og at de nå derfor bruker hijab hele tiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer