TAR VALGET: NRK har fått mye kritikk og anklages for dobbeltmoral fordi Faten Mahdi Al-Hussaini får bruke hijab når hun leder «Faten tar valget» på NRK. Foto: Julia 

Naglestad / NRK
TAR VALGET: NRK har fått mye kritikk og anklages for dobbeltmoral fordi Faten Mahdi Al-Hussaini får bruke hijab når hun leder «Faten tar valget» på NRK. Foto: Julia Naglestad / NRKVis mer

Debatt: Symboler

Hijab er ikke et religiøst plagg på linje med korset

Jeg undrer meg om folk virkelig har så lite å gjøre at de må finne på ting å hisse seg opp over.

Meninger

Nå er det den muslimske jenta Faten, som henges ut som symbol på folkets frykt for hijab. Dagen, rights.no, Storhaug og Co. hevder at hijab er et religiøst plagg, på nivå med korset som en etnisk norsk nyhetsanker bar rundt halsen under en nyhetssending. NRK har uttalt at de ønsker nøytralitet fra sine nyhetsankere. Altså vil heller ingen hijab tillates brukt av en nyhetsoppleser.

Den gangen hørte man aldri noe opprop fra muslimer om at det da også skulle være på sin plass å tillate «hijab» på samme nivå i samfunnet. Men nå ropes det at det er dobbeltmoral når NRK kan tillate en muslimsk kvinne å bære hijab i et tv-program som skal vise en ung muslims verdier i forhold til valget.

Hijab er ikke noe religiøst plagg som symboliserer islam, på nivå med korset som er et tydelig og universelt symbol på kristendom. Slør som dekker kvinnens hår har vært brukt i mange tusen år, i mange kulturer.

Det var helt vanlig at også jødiske og de første kristne kvinnene dekket til hodet. Paulus oppfordret til å fortsette å bruke det etter at de var kommet til kristen tro.

Helt fram til sent på 80-tallet gikk mange norske kvinner i pinsemenigheter med skaut/hatt, for å dekke til hodet. Da jeg som ny kristen på 70-tallet stilte med skaut, sa en menighetsleder til meg at «brødrene» syntes det var så hyggelig at jeg som ny kristen kledde meg så «gudfryktig».

Da begynte det å klø litt ukomfortabelt under huden på meg, menjeg forlot likevel ikke «tildekket hode-kulturen» før pinsevennenes avis Korsets Seier en dag i 1983 frontet en artikkel skrevet av en sentral person i kirkesamfunnet, med tittelen «Nå måtte evangelistsøstrene være forbilder på hellighet», der artikkelen handlet om tildekket hode! Da kastet jeg hatten.

Da Hege Storhaugs løgner nylig ble avslørt om praksisen rundt og bakgrunnen for muslimenes Eid-feiring, skrev redaktør Vebjørn Selbekk at de som våget å uttale seg og hevde sannheten, fortjente ros for å uttale seg «mot overmakten» (altså Storhaug og hennes likesinnede).

Nei, det er alltid det frie ord og den frie tanken som er overmakten, ikke særgrupper som roper høyest og i de mest fryktframkallende og ekstreme vendinger.

Dessuten er den overmakta (Keiseren?) avkledd og naken!

Nå må vi sannelig besinne oss, ellers vil den norske folkesjela snart trekke sitt siste pust av anstendighet.

«God», sa Gro. «Raus» sa Jens. Mye har skjedd siden den gangen.