DEBATT

Hijab, galgen og revolusjon

Iranske kvinners myke protest

PROTEST: Iranske kvinner har funnet innovative måter å protestere mot det strenge presteregimets «moralpoliti».   Foto: Atta Kenare / AFP
PROTEST: Iranske kvinner har funnet innovative måter å protestere mot det strenge presteregimets «moralpoliti». Foto: Atta Kenare / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I mars 1989 spaserte en av forfatterne av dette essayet rundt Oxford med den polske forfatteren og journalisten Ryszard Kapuscinski, og kranglet om hvor lenge Sovjetunionen vil vare.

Kapuscinski - verdens beste ekspert på revolusjoner - insisterte på at Sovietismens dager var talte. En ny revolusjon vil dominere det 21. århundre: en «verdighetsrevolusjon.»

Denne revolusjonen vil være mindre motivert av økonomiske kriser, og mer av folks økende tilgang til informasjon og mulighet til å sammenligne sine liv med en verden hvor frihet og menneskelig selvbestemmelse - kombinert med velferd og trygghet - er tatt for gitt.

Kapuscinski hevdet, starter man en verdighetsrevolusjon. Som de fleste tidligere revolusjoner, vil den nye verdighetsoppstanden bli ledet av en utdannet middelklasse. Det vil være fremgang og regressjon.

Verdighetsrevolusjon vil bli undertrykt av stadig nye diktatorer og krigsherrer - men den vil våkne til liv igjen og igjen.

Kapuscinski var, som vanlig, en mester i politisk klarsyn. Bare noen få måneder etter hans spådom, i juni1989 var polakkene de første østeuropeiske vasaller av det sovjetiske imperiet som vant verdighetsrevolusjon og fikk sin demokratiske regjering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer