Hijab i politiet må aksepteres

Det samsvarer med statens og samfunnets verdier, skriver Dagbladets John O. Egeland. KOMMENTAR.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR SYMBOLER  og verdier smelter sammen i politikken, blir resultatet eksplosivt. Balansen mellom fornuft og følelser forrykkes. Alle motsetninger hentes fram og forstørres ut av rimelige proporsjoner. Plutselig gjelder ikke de normale spillereglene lenger, og politikerne veiver med armene og gisper etter luft. De er rammet av akutt rådvillhet og strever med å snu kappen i riktig vindretning. Slik er det også i striden om bruk av hodeplagget hijab i politiet. En brå protestbølge gjorde at justisminister Knut Storberget forsvant under en flat stein der han ennå gjemmer seg. Samtidig mobiliseres alle varianter av det antatt norske, utrolig nok forkledd som noe verdinøytralt.

MOTSTANDEN MOT  bruk av hijab i politiet bygger på en fatal villfarelse. Politiet er ikke verdinøytralt. Tvert imot er korpset forpliktet av statens og folkestyrets verdier og prinsipper. Kjernen i politiets arbeid er rettsstatens bærende prinsipp om likebehandling av alle mennesker, uansett sosial bakgrunn, kjønn, etnisk bakgrunn politisk overbevisning eller religion. Skal politiet leve opp til slike krav, må det ha tillit og autoritet i befolkningen. Skal politiet kjenne den befolkning det er satt til å tjene, må rekrutteringen omfatte hele bredden i det multikulturelle samfunnet. Det taler i seg selv for at etaten må legge til rette for bruk av ulike symboler som er knyttet til religiøs identitet, og som det enkelte trossamfunn mener er så viktig at det må bæres av de troende. Som kjent har Storbritannia årelang erfaring med en slik praksis, uten at det er registrert problemer av betydning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer