Hijab og det frie valg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HIJAB: Titusener av nordmenn har underskrevet et opprop om å si nei til tillatelse av hijab i politiet. Over 180.000 har svart at de ikke ønsker politihijab i en nettavstemning på start.no; nitti prosent av de som har svart. Men hvilken praktisk konsekvens vil det få for disse menneskene om hijab blir tillatt i politiet? Jeg har problemer med å finne noe som helst.

Det ligger derimot ofte stor glede i å bestemme over andres liv. Det øker gjerne selvbildet å få styre andre menneskers individuelle valg, valg som ikke skader noen andre. Når man klarer å tvinge andre til å bli som en selv, får man bekreftet sin egen identitet som bedre enn andres. Vi ser det nå i hijabsaken, vi så det i motstanden mot felles ekteskapslov, vi så det i noe av den mer moralistiske fordømmelsen av prostituerte

Det er riktig at hijab blir påtvunget mange kvinner, at det religiøse og sosiale presset er så stort at de ikke tør å gå uten. Dette er en uting, men likevel bare noe som kan bekjempes med å opplyse disse kvinnene om retten til å gjøre egne frie valg, samt straffe de som direkte truer kvinner til å dekke seg til. Svært mange bruker derimot sitt eget frie valg til å gå med hijab. Mange velger dette, selv om verken familie eller venner gjør det. For dem er hijaben en viktig del av deres religion, deres identitet. Det er deres valg. Og ikke noe som truer verken deg eller meg. Det er samtidig klare paralleller til jødiske menns kippa (som vil passe fint under uniformsluen) og sikhmenns turban. En debatt om politihijab burde derfor samtidig inkludere nettopp disse symbolene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer