Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hilde Hummelvoll

Hilde Hummelvoll er trebarnsmoren som banner i kjerka og brøler i telefonen - noe som førte til at hun nylig måtte operere bort en skrikeknute på stemmebåndet. Med sjarm, varme og engasjement er hun hun blitt en av Norges mest populære kvinnelige programledere på TV. Selv er hun mest stolt av sin siste «rismarkfødsel».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De har en fantastisk god marsipankake her. Med valnøttkrem. Og har de ikke det, er sjokoladekaka deilig.

Hilde Hummelvoll sender fotograf Bones av gårde til kakedisken i NRK-messa. Han har tilbudt seg å være gentleman, og får derfor kakeoppdraget lagt på sine slitne skuldrer.

ETTERMIDDAGENS SISTE VARMGULE

solstråler smyger seg inn gjennom vinduet i messa, og legger et underlig, glorieliknende lys over godeste Hummelvoll. Da var det kanskje ikke helt helt bak mål, det som sto i et gammelt intervju med Hamar-jenta: «Hilde Hummelvoll drikker et friskt glass melk, og smiler perfekt med perlehvite tenner.»

- Hmmm...hva tror folk egentlig om meg? spør Hilde høyt. Hummelvoll snakker aldri lavt. Glem det. Inviterer du «Hummel» ut på middag, må du regne med mange rare blikk. Ikke rart hun nettopp måtte operere bort en skrikeknute i halsen. En kollega av henne, som ønsker å være anonym, hvisket oss i øret at Hilde både banner i kjerka og brøler i telefonen.

- Jeg er veldig høyrøsta. Jeg går fort, og jeg snakker høyt. Det er pinlig å sitte ved samme bord som meg. Ved et bord med forretningsmenn gjør jeg meg fort gjeldende.

Nå skal hun bruke tid, krefter og sjarm på gjestene i den nye portrettserien «I Hummels vold». Anekdoter, minner og gode replikker skal prege programserien. Sammen med klipp fra gjestenes liv og levnet, skal man få et godt og humoristisk innblikk i livet til den som portretteres.

- Jeg gleder meg til å fortsette denne programserien. Det er mye forarbeid og mengder av research som skal gjøres før vi kommer så langt som til møtet, men det er skikkelig moro når vi ser resultatet.

Gjestelista i programserien inneholder navn som Øivind Blunck, Mia Gundersen, Inger Lise Rypdal, Anne Marie Ottersen, Jon Skolmen, Trond-Viggo Torgersen og Helge Jordal.

- «I Hummels vold» er oppfølgeren til «Og så var det deg, da!». Egentlig skulle vi lage mer av «Og så var det deg, da!», men så ble jeg gravid - som vanlig. Nå er minstemann to og et halvt år, og jeg fikk sjansen til å ta opp igjen «vi snakker med»-formen. Et konsept jeg synes er veldig artig. Dessuten liker jeg jo å snakke med folk, og å se gamle klipp, spesielt svart-hvitt-klipp. Det er flere som liker det. Gjestene i programmet er allsidige artister. Alle har gjort noe innen humor, og alle har vært med en stund. De er de beste vi har. Kan man forlange noe mer? spør Hilde.

Moren til Martin (9), Marie (7) og Mathias (21/2) har hatt det travelt, men de tre M-ene får faktisk se mye til kjendismammaen sin.

- Jeg er blitt kveldsarbeider, jeg. Har tatt med meg kontoret hjem. Jeg har en lang ettermiddag med ungene, og så jobber jeg etterpå. Det er ikke bare greit å være trebarnsmor, mens mannen pendler til England og praktikanten ligger med bronkitt i Sverige på tredje uka. Sånn er premiereuka mi. Tre barn krever oppfølging, og det er vanskelig. Jeg har forberedt sending i dag, mens Mathias beit seg fast i låret mitt og sutret. Men heldigvis ble foreldrene mine pensjonert i grevens tid. Som trebarnsmor er de uvurderlige for meg, og nå er til og med kjøkkenvinduene mine rene...Praktikanten er også verdt sin vekt i gull. På et punkt i livet må man bare stikke fingeren i jorda, og finne ut hvordan man skal legge opp hverdagen. Uten praktikanten hadde jeg fått hjerteinfarkt.

VÅREN 1986 JOBBET HILDE

Hummelvoll i NRK Hedmark, og var med på å lage en dokumentar om «Skibladner» på si'. Det var dokumentaren som fikk opplysningssjefen i NRK til å finne ut at denne jenta måtte de ta en prat med.

Like etterpå fikk 26-årige Hilde en telefon: «Det er fra NRK. Kan du ta TV-aksjonen?».

- Man kan jo ikke gjøre sånt med et menneske. Jeg ble livredd. Men etter hvert tenkte jeg: Skitt au. Jeg kan ikke ta TV-aksjonen, men jeg kan lære det. Etter det har det bare gått slag i slag, uten at jeg egentlig har tatt stilling til hva jeg gjør. Nå kan jeg kan for eksempel tenke meg å ta journalisthøgskolen. Jeg savner skolebenken, og det å lære mer . Men jeg tror nok at jeg er på riktig hylle her i livet. Jeg er heldig som har en kontrakt med NRK som varer noen år, men jeg misunner dem som har en grei rutinejobb.

- En gang sa du at man måtte reise bort med kjæresten og ektefellen, for så å bli «skinnende forelsket igjen».

- Sa jeg skinnende ? Det var da voldsomt...Hm. Men jeg er nok enig med meg selv om at bare vi to på tur gjør seg. Da får man i det minste snakke sammen uten å bli avbrutt.

- Og så kan man banne, sier fotograf Bones.

- Jeg banner ikke, parerer Hilde. - Det er degenererende for det norske språk at alt blir «jævlig ditt» og «jævlig datt».

- Ja vel, sier Bones, og dykker dypere ned i valnøttkremen.

Hilde Hummelvoll ble kåret til årets TV-navn i 1995. Fremdeles er hun en av Norges mest populære programledere. Ekte sjarm, varme og engasjement er stikkord bak suksessen hennes.

- Jeg er engasjert i andre mennesker. Og jeg er veldig forståelsesfull. Men jeg er nok blitt mer irritabel med årene, og krever mer av omgivelsene og av meg sjøl. Jeg skjønner at det blir sånn etter hvert som jeg blir eldre. Men jeg er veldig kortsur!

DA HILDE HUMMELVOLL VAR GRAVID SIST,

gikk også Synnøve Svabø med magen i været. Den modne trebarnsmoren lærte da den unge førstegangsfødende en, ifølge Synnøve Svabø, vanvittig pusteteknikk slik at man unngikk «å revne fra A til Å».

- Min første fødsel var ingen heltinnefødsel. Jeg visste ikke noe, og kom praktisk talt rett fra sending i frokost-TV. Det ble skrækk - med stor æ. Andre gang bodde jeg i England, og fødte der. På forhånd leste jeg en fantastisk bok av guru og nibarnsmor Anna Wahlgren fra Sverige. Det er en morsom bok som forteller hva en fødsel er, og hvordan vi kan øve oss. Og jeg øvde. Under fødselen praktiserte jeg pusteøvelsen, og den innmari sure burugla av ei jordmor skjønte ikke hva jeg drev med. Men det ble en rismarkfødsel; jeg kunne gått rett ut på markene og høstet ris etterpå. Rett etter fødselen trillet jeg mitt eget barn ned på barselavdelingen selv. Uten gangsperre. Da var jeg veldig stolt.

Hilde Hummelvoll er aktuell med programmet I Hummels vold på NRK 1.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!