Hilde og Petter på'n igjen

Gamle koster feier best - i hvertfall på NRK1. Fra høsten av skal veteranene Hilde Hummelvoll (39) og Petter Nome (45) tilbringe hele 30 fredagskvelder sammen med seerne.

NRK viker ikke fra suksess-oppskriften når de nå snekrer sammen høstens og vinterens store fredags-satsing. Den viktigste ingrediensen er allerede på plass: To kjente og kjære ansikter, som til sammen har nærmere 40 års fartstid i NRK-huset. Slik vil Einar Førde beholde seeren, og holde erkekonkurrenten TV2 på avstand fra gromkvelden.

- Vi skal holde koken frem til påsken 2001, sier Hummelvoll og Nome, som ennå ikke har noen programtittel klar.

TV-stafett

Det timelange programmet utvikles nå av NRK, og er ikke et ferdigkjøpt utenlandsk konsept.

- Seerne har nok sett elementene tidligere. Dette er ingen revolusjon. Man har levende musikk (heller rølp enn playback), prater med gjester om siste ukes begivenheter og har publikum i studio. Kort sagt familieunderholdning, unntatt for de aller minste, forteller høstens fredagspar. De kommer på lufta etter «Norge Rundt» og før Skavlans «Først og sist».

Nome og Hummelvoll leder programmene annenhver gang, men begge skal gjeste hverandres programmer.

- Vi skal gjøre det vi er best til. Og det blir ikke to programledere som snakker i «Ole, Dole, Doffen»-stil, påpeker Nome.

- Hvorfor blir en håndfull programledere i NRK brukt igjen, igjen og igjen?

- Kanskje fordi vi kan gjøre mange forskjellige ting, det viser også listen over programmene vi har laget. Vi trives i jobben vår og det tror jeg vises på skjermen. Dessuten begynner vi å få litt erfaring fra direktesendt TV, sier Hilde Hummelvoll, med over 20 års NRK-fartstid bak seg.

- Vi vil helst servere ekte vare, ikke bare pen innpakning. Og vi prøver og holde mer fokus på gjestene og sakene enn på oss selv, forsetter makker Nome.

Begge har ledet Amandashow på NRK, men aldri sammen. Ikke annen helgeunderholdning heller, for den saks skyld. Før nå.

Nådeløs mot kvinner


- Vi har iallefall fått veldig mange muligheter i NRK. Til tross for at ikke alt vi har servert har vært like vellykket. På ingen måte, ler Nome og tenker bakover.

- Dessuten er det påfallende mange jenter som ikke har fått så mange sjanser som oss. Jeg skjønner ikke hvorfor. Det kan ha med at de er mer redde for å gjøre feil. De «safer» mer. Men publikum og TV-folk er også mer nådeløse mot kvinner, mener Nome.

- Dette er et mysterium, overtar Hummevoll, som innrømmer at hun av og til tenker på «Hvor blir det av jentene som skal komme etter? Takk og lov for Anne Kath».

For ti år siden fikk Petter Nome beskjed fra NRK-ledelsen. Slike som deg er bruk-og-kast i NRK. Derfor får du ikke fast ansettelse.

- Jeg tenkte, det var greit. Får heller starte eget firma og ansette meg selv. Men da TV2 kom tenkte jeg at nå er min til over. Jeg får satse på å gå ned med flagget til topps. Nå kommer det en skog av underholdere og programledere som gjør oss overflødige. Slik gikk det ikke.

- Jeg tror de andre kanalene ser for mye på de ytre faktorene - særlig på kvinnelige programledere, mener Hummelvoll, NRKs eneste kvinne på helge-A-laget. Heller ikke hun er på Førdes faste lønningsliste. Frilanstilværelsen er mer lønnsom - og familievennlig.

Nervesjokk


Det er seks måneder igjen til sending og premierenervene milevis unna. Men hvordan er minuttene før sending for NRKs erfarne programledere?

- Spent! Jeg traver rundt. Greier ikke å sitte stille. Min første direktesending var som en «ut-av-kroppen-opplevelse». Etterpå skjønte jeg ikke hva jeg hadde vært med på. Og tenkte: Dette gjør jeg aldri igjen. Nå har det roet seg betraktelig, forteller Nome.

- Jeg har ingen ritualer. Men gjennomfører pusteøvelser, sier Hilde.

- Puster med magen og tenker: På tirsdag er allting glemt!

SAMMEN PÅ SKJERMEN: Petter Nome og Hilde Hummelvold skal forberede nærmere 30 fredagsprogrammer i vår.