Hildegard von Bingen ble murt inne i et klosterrom da hun var åtte

Sjeldent fargesterk roman om den grå middelalderen.

MIDDELALDERROMAN: Den danske forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet roman om Hildegard von Bingen. Foto: FORLAGET PRESS / ISAK HOFFMEYER
MIDDELALDERROMAN: Den danske forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet roman om Hildegard von Bingen. Foto: FORLAGET PRESS / ISAK HOFFMEYER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Hildegard von Bingen; benediktinernonne, mystiker, urtekyndig, dikter og en av svært få kvinnelige komponister fra middelalderen.

Hun har nå fått en renessanse, delvis på grunn av økt interesse for kvinner i middelalderen. Men også — ikke overraskende — til dels kuppet av New Age-bevegelsen.    Den danske forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet det hun kaller en «litterær fantasi» om denne bemerkelsesverdige skikkelsen. Boka ble en bestselger i Danmark da den kom i 2009, og ble vinner av Weekendsavisas litteraturpris. Det er fortjent. Dette er en nydelig roman, ved siden av å være mentalitetshistorie på sitt aller beste.    

Overfølsom og synsk Vi vet lite om Hildegard von Bingen annet enn skriftene hun etterlot seg, og visse biografiske fakta. Hun ble født i 1048, inn i en familie av riddere som tjente grevene av Sponheim. Hennes far Hildebrandt, skildres som en — til tiden å være - kjærlig far. Moren som en litt grov og vakker kvinne av finere bondeslekt. Hildegard ble født inn i en tid da kvinner av stand hadde to valg: Arrangert ekteskap med et utall barnefødsler, der sjansen var stor for at enten barnet eller du selv strøk med. Alternativet var klosterlivet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer