Hilfiger og falske anklager

KOMMUNIKASJONSDIREKTØREN

i Tommy Hilfiger, Caren Bell, skriver i Dagbladet at Changemaker retter falske anklager mot selskapet.

Hvorfor i all verden skulle Changemaker gjøre noe sånt? Tommy Hilfiger-klær produsert av utnyttede burmesere i Thailand er funnet i en av verdens verste fabrikker i grensebyen Mae Sot i Thailand. Selskapet sier de kuttet ut fabrikken i 1999.

Kirkens Nødhjelp og en lokal menneskerettighetsorganisasjon har vitnemål fra arbeidere, merkelapper og pakksedler fra fabrikken som viser at klær er produsert helt til august 2003. Tommy Hilfiger har innrømmet at dette er ekte varer. Fordi det generelt er liten åpenhet i sånne saker er det vanskelig å si om selskapet bevisst satte ut produksjonen til Mae Sot, eller om det er agenten/fabrikken som har gjort ting på egen hånd.

Vi mener uansett at selskapet har ansvar for hele produksjonskjeden og ikke kan fraskrive seg menneskerettighetsansvar selv om de benytter underleverandører. Dette har Tommy Hilfiger aldri erkjent.

CAREN BELL

viser til at godkjenningsselskapet Verité er en uavhengig organisasjon som har kontrollert en mengde fabrikker for Tommy Hilfiger. Veritè, betalt av Tommy Hilfiger, gjorde ihvertfall ikke noe i Mae Sot. Etter Kirkens Nødhjelps avsløringer i mai 2003, har arbeidere fortalt at Tommy Hilfiger kuttet produksjonen i fabrikken i Mae Sot. 1000 arbeidere mistet jobben, mange ble sendt til Burma. Vi forventer at Tommy Hilfiger gjenopptar produksjonen og forbedrer arbeidsforholdene for fabrikkarbeiderne i Mae Sot. Hvis ikke er de etiske retningslinjene ren PR.