Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hill-prekenen

Siden hun slapp «The Miseducation of Lauryn Hill» har Lauryn Hill født tre barn, funnet Gud, nesten fullført sitt nye soloalbum og deltatt på feiringen av Bob Marleys sekstiårsdag i Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ADDIS ABEBA, ETIOPIA (Dagbladet): Bob Marley var et forbilde for meg. Han leste sin Bibel, og levde som han leste. Det er derfor vi føler kraften når Bob Marleys ord blir sunget, fordi det er en tanke, idé og et konsept satt i aksjon, sier Lauryn Hill.

Da soulstjernen giftet seg med ektemannen Rohan, ble den avdøde reggaelegenden hennes svigerfar. Derfor dukket hun også opp i Addis Abeba under den store gratiskonserten på Bob Marleys sekstiårsdag 6. februar.

AKKOMPAGNERT AV SITT eget akustiske gitarspill, sang hun tre enkle sanger fra sitt forrige album «MTV Unplugged 2.0». Etter konserten fikk Dagbladet audiens med souldronningen. Rakrygget i skjørt og romantisk kniplingsbluse, snakket, ja nærmest preket den lille kvinnen med dyp stemme og masse autoritet.

- Det ble først sagt at du ikke skulle komme til feiringen av din svigerfars sekstiårsdag. Hva fikk deg til å dukke opp likevel?

- Jeg ville ikke at det skulle handle så mye om meg og derfor var jeg usikker på om jeg ville stille. Nå er jeg glad for at jeg opptrådte. Det er flott å kunne være et forbilde for afrikansk ungdom. Det er viktig at de skjønner at livene deres har en mening. Marley var en visjonær, en døråpner. Han brakte klarhet der det var forvirring. Verden er blitt så fattig på et spirituelt fundament, på kultur, på karakter, på struktur. Jeg ønsker å skape en stemning med musikken min som får unge mennesker til å se inn i seg selv og finne mening, sier hun.

DET ER SNART SYV år siden Lauryn Hill brøt med gruppa The Fugees og gjorde braksuksess med soloalbumet «The Miseducation of Lauryn Hill». Hun var bare 23 år, men hanket inn fem Grammy-priser, tjente drøssevis med penger og grunnla en humanitær organisasjon. Etter hvert ble musikken, som før hadde vært en lidenskap, en forpliktelse, en jobb. Lauryn Hill går så langt som å kalle det slaveri. Hun tok en lang pause fra artistlivet, ble gravid for andre og tredje gang med ektemannen Rohan (de har nå fire barn). Men det er kanskje aller mest to års bibelstudier som gjort henne til et annerledes menneske og artist. Da den sterkt personlige «MTV Unplugged 2.0» ble sluppet for tre år siden, kalte musikkpressen henne for den uforutsigbare Lauryn Hill.

At lidenskapen for å lage musikk har kommet tilbake igjen ble også tydelig med låta «The Passion», utgitt på en samleplate inspirert av Mel Gibsons «The Passion of The Christ». Nå kan fansen glede seg over at Lauryn endelig er i gang med et nytt studioalbum.

- Hvordan fant du tilbake til musikken?

PÅ SCENEN: Lauryn Hill under en konsert til inntekt for tsunami-ofrene i Kuala Lumpur 19. mars, den sju timer lange konserten «Force of nature» var den største  konserten i Malaysias historie. 6. februar møtte Dagbladet Hill i Addis Abeba under den store gratiskonserten på Bob Marleys 60-årsdag. Foto: Teh Eng Koon/AP/Scanpix
PÅ SCENEN: Lauryn Hill under en konsert til inntekt for tsunami-ofrene i Kuala Lumpur 19. mars, den sju timer lange konserten «Force of nature» var den største konserten i Malaysias historie. 6. februar møtte Dagbladet Hill i Addis Abeba under den store gratiskonserten på Bob Marleys 60-årsdag. Foto: Teh Eng Koon/AP/Scanpix Vis mer

- Jeg måtte lære å avlære meg selv. Når jeg plukker opp gitaren, så kan jeg ikke fortelle deg hva slags toneart jeg spiller i. Musikkens lover tvinger seg fram naturlig. Noen sier at du ikke lager musikk hvis du ikke kan si hvilke noter du spiller. Jeg er uenig. Musikken er ikke noe du lager, musikk er. Du må bare ta i mot.

- Kan musikk forandre verden?

- Musikken er middelet som Gud har gitt meg for at jeg skal kunne uttrykke hans uendelige kraft til andre. Gjennom musikken min kan jeg introdusere mennesker for Gud. Hver gang du ser ekte forandring i verden, så ser du Jesus.

- Er du medlem av et trossamfunn?

- Nei, det kan jeg ikke si at jeg er. Jeg er opptatt av Gud og det Jesus lærte. Jeg er ikke opptatt av trossamfunn, men jeg er opptatt av ordet. Når jeg snakker så mye om Gud og Jesus, så tror folk det har noe med religion å gjøre. Det er feil. Det har med virkeligheten å gjøre.

- VIRKELIGHETEN HER I ADDIS ABEBA er at mange mennesker er svært fattige. Hvordan synes du det er å være på luksushotellet Sheraton, når slummen er på den andre siden av porten?

- Overnattingen ble booket for meg. Det var ikke noe jeg valgte selv. Men hvis jeg kunne valgt selv, så vet jeg ikke om jeg ville gjort det så veldig annerledes. Det krever masse energi å stå på en scene. Derfor trenger jeg å slappe av. Jeg vet ikke hvordan jeg skal si dette.

Lauryn Hill tar en pause, og så tar hun sats.

- Hvis det ikke fantes rike mennesker, hvem ville hjelpe de fattige? Guds overflod gjør noen rike. Hun stopper opp igjen.

- Det er et veldig stort spørsmål du stiller som jeg ikke kan svare på i et par setninger. Det fortjener å bli besvart på en skikkelig måte slik at jeg ikke forvirrer folk. Jeg prøver ikke å flykte unna spørsmålet ditt. Jeg vil gjerne snakke om det, men jeg tror det jeg har å si er veldig, veldig kontroversielt. Veldig kontroversielt, sier Lauryn Hill.

Og så tar hun kassegitaren og går.

SUPERSTJERNE: Angelique Kidjo (t.v.) i Addis Abeba
MARLEY-HYLLEST: Oppmøtet var enormt under gratiskonserten på Bob Marleys 60-årsdag. Marleys svigerdatter Lauryn Hill var blant dem som opptrådte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!