DRIVER VALGKAMP: Hillary Clinton tar sikte på bli demokratenes presientkandidat under valget i november, men får kritikk fra mange hold. Foto: NTB Scanpix
DRIVER VALGKAMP: Hillary Clinton tar sikte på bli demokratenes presientkandidat under valget i november, men får kritikk fra mange hold. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hillary-forakten

Mye av kritikken som rettes mot Clinton er kvinneforakt forkledd som noe annet.

Meninger

Hæ! Hvorfor vil du ha Hillary? Jeg trodde du var en av dem med hjertet på venstresiden. Dette er gjennomgangstonen i Facebook-statuser der vi og andre i Arbeiderpartiet legger ut informasjon som gir støtte til, eller der vi selv direkte støtter, Hillary Clintons presidentkandidatur.

Folk her hjemme kan ha ulike grunner til å støtte henne. For noen handler det mest om valgbarhet. Andre framholder henne som et forbilde for kvinner verden over. Hennes klare støtte til et Amerika i alle farger, også regnbuens, er tungen på vektskåla for flere. Enkelte drømmer om en kandidat med makten, nettverket og erfaringen til å få amerikanske politikere til i noe større grad å trekke i samme retning. Andre igjen legger avgjørende vekt på at hun er kandidaten som har den utenrikspolitiske erfaringen og de diplomatiske evnene som en amerikansk president absolutt må ha i en tid da verdenssamfunnet står overfor store utfordringer. Kanskje er det alt sammen for enda flere.

Felles for alle som ytrer noe i denne retningen er at man avkreves forklaring for hvordan en sosialdemokrat kan mene noe sånt. Svaret er nok at for mange av oss handler ikke støtten vi gir til amerikanske presidentkandidater først å fremst om hvilket bilde vi vil etterlate av oss selv i sosiale medier, det handler om hva vi tror ville være det beste resultatet for USA etter valget i november. I AUF fikk vi ofte spørsmålet, hvorfor stemmer ikke dere SV? Programmene er jo så like! Kanskje er svaret noe av det samme i dette spørsmålet. Vi liker, heier og stemmer på politikere som har evnen til å holde fast på ideene og visjonene, og samtidig viljen og kraften til å gjennomføre politikk som flytter verden nettopp i den retningen. Ikke alltid helt frem, men alltid litt forover. Alternativet er som oftest at man sitter igjen med visjonene og ideene uten mer å vise til enn nettopp det.

I tillegg: At det velges en kvinne til den viktigste demokratisk valgte jobben i verden vil bety noe i seg selv. At det i tillegg kan bli Hillary, som til de grader er en kvinne som vil kunne sette spor etter seg i historien, tror vi ikke vi engang kan se alle de positive ringvirkningene av. Vi som er vokst opp med Gro skjønner nok ikke hvor heldige vi var. Vi gutter som fikk innprentet av virkeligheten at kvinner var noen av de beste lederne, og vi jenter som aldri var i tvil om at også vi kunne nå toppen.

USA er et langt stykke bak oss her. Noen skriver at det er en fordel for Hillary å være kvinne. Det kan kanskje se sånn ut med norske øyne. Sannheten er at hun kjemper i motbakke. Selv etter en av verdens mest imponerende politiske karrierer, er det mange som bare ikke tror hun er noe tess. Hun har sikkert alltid klart seg bare fordi hun er kvinne (eller fordi hun er kona til Bill). Mye av kritikken som rettes mot Clinton er kvinneforakt forkledd som noe annet. Det kan se ut til at vi ser en liknende tendens også her hjemme - bevisst eller ubevisst. Særlig i segmentet som Sanders mobiliserer stort i, ser dette ut til å være tilbakevendende holdninger. Kanskje er ikke disse hvite mennene så oppdaterte på norske verdier som vi kan få inntrykk av.

Vi er sikre på at USA vil bli et bedre USA med Hillary ved roret. Et mer tolerant, åpent og inkluderende USA. Et USA som først og fremst bygger seg sterke gjennom forhandlinger og gode diplomatiske relasjoner til verdens øvrige nasjoner. Derfor ville vi stemt på Hillary om vi bodde i USA. Nå og i november. Vi ønsker velkommen en debatt om dette, også på sosiale medier i Norge, men gjerne en debatt bygger på noe mer enn det vi i mangel på et bedre ord velger å kalle Hillary-forakt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.