KOMMENTARER

Hillary-hyllesten som forandrer amerikansk politikk

Med et brak sendte Demokratenes landsmøte Hillary Clinton gjennom et historisk glasstak. Med ektemannens kjærlighetserklæring ble vi vitne til et vendepunkt i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Hillary Clinton er historisk som første kvinnelige presidentkandidat for ett av de to store partiene i amerikansk politikk. Så kom mannen som kan bli USAs første førstemann, Bill Clinton, på scenen. Han ble historisk som den første ektemannen som holdt en landsmøtetale til støtte for en presidentkandidat.

MYE HAR GÅTT på tverke så langt på Demokratenes landsmøte i Philadelphia. En svært pinlig epostlekkasje tvang lederen for partiet til å gå. Deretter har sinte Bernie Sanders-tilhengere sørget for en splittet stemning. Tirsdag ble imidlertid en triumfferd for Hillary Clinton. Etter at nominasjonen omsider var sikret, framstår partiet mer samlet. Så kom ektemannen på scenen.

<strong>TÅRER:</strong> Nervahna Crew gråt da Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton viste seg på en storskjerm under partiets landsmøte i Philadelphia. Foto: AP Photo/Matt Rourke
TÅRER: Nervahna Crew gråt da Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton viste seg på en storskjerm under partiets landsmøte i Philadelphia. Foto: AP Photo/Matt Rourke Vis mer

- VÅREN 1971 møtte jeg ei jente, begynte han. Deretter kom en mer personlig kjærlighetsfortelling fra ham enn vi noensinne tidligere har hørt. Bill Clinton er åpenbart eldre og skrøpeligere etter hjerteproblemer. Den veganske dietten har gjort ham utmagret, og han skjelver på hendene. Men fortsatt er det ingen i amerikansk politikk holder bedre taler. Med enkle ord tegnet han et levende og ferskt bilde av ektefellen.

GJENNOM FLERE tiår i amerikansk offentlighet er karikaturen av Hillary Clinton for lengst etablert: Hun er den kalkulerende politiske maskinen i buksedress. Hun er den paranoide og iskalde representanten for eliten. Hun er falsk i møtet med vanlige folk, og hun er ikke til å stole på. På meningsmålingene er hun sammen med Republikanernes kandidat, Donald Trump en av de mest polariserende og mislikte presidentkandidatene noensinne.

IKKE OVERRASKENDE, men på usedvanlig elegant vis, tegnet Bill Clinton et ganske annet bildet. Med enkle og personlige anekdoter fikk han forklart hvordan han oppfatter ektefellen som en kvinne som har brukt hele sitt liv på å gjøre folks liv bedre. Historiene er kanskje velkjent for dem som har fulgt ekteparet gjennom lang tid. Men for yngre velgere er Clinton-paret først og fremst pinlige utroskapsaffærer, et kaldt ekteskap, Wall Street-forbindelser og kaotiske skandaler. Gjennom Bills tale fikk de et innblikk i ekteskapet som er beskrevet som en nesten 50 år lang samtale om hvordan oppnå liberale mål i et konservativt land. Den tidligere presidenten satte ektefellens aktivisme fra ung alder inn i en historisk kontekst. Dersom han traff sitt publikum rett, kan det kanskje overbevise radikale Bernie-tilhengerne og andre frustrerte amerikanere som ønsker endring. Poenget hans er at Hillary Clinton er mer enn en pragmatisk og kynisk maktpolitiker. Hun er en ekte radikaler. I Bill Clintons bilde er det nemlig Hillary Clinton som virkelig kjemper ekte forandring, mens det nærmeste motkandidaten Trump er virkelighet er reality-TV.

<strong>HISTORISK:</strong> Hillary Clinton er historisk som første kvinnelige presidentkandidat for ett av de to store partiene i USA. Foto:AP Photo/Andrew Harnik, File
HISTORISK: Hillary Clinton er historisk som første kvinnelige presidentkandidat for ett av de to store partiene i USA. Foto:AP Photo/Andrew Harnik, File Vis mer

FOR FIRE ÅR ble mange nesten slått i bakken av den historisk gode talen Bill Clinton holdt til støtte for president Barack Obama på Demokratenes landsmøte i Charlotte. I år var forventningene skyhøye. Talen hans i Philadelphia var mindre politisk og desto mer personlig. Gjennom Lewinsky-affæren og andre kvinnehistorier har Bill tidligere ydmyket Hillary på det groveste i full offentlighet. Ekteskapet er trolig det mest gjennomanalyserte i amerikansk historie. Med talen kan Bill Clinton ha klart å gi en slags ny forståelse av hvordan han oppfatter ekteskapet. Den tegner dessuten et langt mer menneskelig, sympatisk og feminint bilde av Hillary. Med talen ble hun en del av en romantisk historie om et ungt og idealistisk par som ønsket å forandre landet.

KRITIKERE VIL åpenbart innvende at Bill Clinton tegner et altfor sukkersøtt bilde. Ingen som opplevde 1990-tallet klarer å glemme utroskapsaffærene og skandalene som også har omgitt ekteparet. Republikanske kritikere vil også fortsatt stille spørsmål om blant annet Hillary Clintons håndtering av Benghazi-terroren, om de private epostserverne og hennes troverdighet.

MED TALEN viser også hvordan den tidligere presidenten ser ut til å omfavne den mulige nye rollen som USAs første førstemann og Hillarys støttespiller. Rollen vil innebære en hårfin balansegang. Skulle hun bli valgt, kan han ikke trampe rundt i Det hvite hus som en sittende president. I stedet må han gi ektefellen rom til å framstå som den soleklare sjefen. Samtidig vil han neppe bare blir satt til å velge ut nye te-serviser, slik en del tidligere førstedamer har hatt som hovedoppgave. Trolig vil han få en helt ny og sentral rådgiverrolle.

TIRSDAGEN VIL bli husket som dagen da USA endelig fikk en kvinnelig presidentkandidat. Det er selvsagt først og fremst Hillary Clintons egen bragd etter overraskende brutal primærvalgkamp. Samtidig viste ektemannen for alvor hvordan han kan spille en svært viktig rolle i kampen for å nå helt til Det hvite hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer