<strong>LER BEST:</strong> Donald Trump vitset om Hillary Clinton på en veldedighetsmiddag i New York onsdag kveld. &nbsp;Hun har all grunn til å smile for tida. (AP Photo/Andrew Harnik)
LER BEST: Donald Trump vitset om Hillary Clinton på en veldedighetsmiddag i New York onsdag kveld.  Hun har all grunn til å smile for tida. (AP Photo/Andrew Harnik) Vis mer

KOMMENTARER

Hillary trekker demokrater opp

Trump tar republikanere med i dragsuget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert


I USA (Dagbladet):

Demokratene ligger an til å vinne tilbake flertallet i Senatet og dermed sikre Hillary Clinton et uhyre viktig mandat, hvis hun blir USAs neste president. Med flertall i senatet kan hun blant annet utnevne liberale dommere til Høyesterett.

Det skiftet var det ikke mange som hadde satset penger på for noen måneder siden, men ettersom Donald Trumps kampanje er i ferd med å gå under, trekker han republikanske kandidater med seg. Hillary Clinton leder nå så klart i presidentvalget at republikanerne frykter at det politiske jordskjelvet også vil ramme Kongressen og valgene til Senatet og Representantenes Hus. Det er det all grunn til.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Demokratene trenger å vinne fire nye plasser for å ta Senatet. Det som syntes som en håpløs oppgave ved starten av valgkampen, er nå blitt mer enn sannsynlig. Skiftet har kanskje flere årsaker, men hovedgrunnen er utvilsomt republikanernes kontroversielle presidentkandidat.

Statistikerne i nettstedet fivethirtyeight sier det nå er 73 prosents sjanse for at demokratene får flertall i senatet, en fremgang på 15 prosentpoeng bare i løpet av den siste uka. Det skyldes at flere bestemmer seg nå i innspurten, og de ser ut til å falle ned på demokratisk side, en klar tendens i de fleste stater.

Donald Trump har stilt sine partifeller i en håpløs skvis. Mange støttet ham først motvillig, etter press og trusler om sanksjoner fra partiledelsen, men kanskje ikke minst fordi republikanske velgere flest liker Trump. Siden har flere snudd og vendt ham ryggen, særlig etter det famøse lydopptaket.

Men republikanerne slipper ikke unna tidligere støtte til Trump. Det har rammet den populære republikanske senatoren Kelly Ayotte i New Hamsphire. Hun var regnet som et sikkert kort og en kommende leder i partiet, men risikerer nå å ryke ut. Vendepunktet kom da hun ble spurt om Donald Trump er en rollemodell for barn og unge, og Ayotte, tydelig ille berørt, måtte svare ja. Siden har hun tatt avstand fra ham, men utsagnet forfølger henne i alle reklamekampanjer.

Den republikanske kandidaten i Nevada, Joe Heck, har valgt å tekkes begge sider. Offisielt har han sagt han ikke støtter Trump, men på valgmøter i distriktene er han mer uklar og kjører rundt i biler med «Trump Pence 2016» på støtfangeren. Han utfordres av demokraten Catherine Cortez Masto, som hvis hun vinner vil bli den første kvinnelige latin-amerikanske senatoren.

Det er ikke tilfeldig at samtlige av demokratenes kandidater som kan sørge for flertall i Senatet, er kvinner. Det er resultat av lengre tids systematisk arbeid. Ikke minst har «Emily´s List» vært sentral; en organisasjon som jobber for å få inn minoriteter og «pro-choice»-kandidater (aborttilhengere) i alle ledd, både nasjonalt og lokalt.

Tiden har vært på deres side. Yngre velgere er høyere utdannet, mindre religiøse og mer liberale når det gjelder abort og andre verdispørsmål som fortsatt er selve lakmustesten for eldre konservative. Om skiftet ikke skjedde i dette valget, ville det tvinge seg fram gjennom et generasjonsskifte, var spådommen.

KAN VINNE UTEN FLERTALL: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Nå har Donald Trump med sin kvinnefiendtlige retorikk og angrep på minoriteter, fremskyndet skiftet, er den foreløpige analysen av det dramatiske som skjer.

Det republikanske flertallet i Kongressen har ridd Obamas presidentskap som en mare siden Tea Party-revolusjonen ga republikanerne flertall i 2010. Han er blitt nedstemt, motarbeidet, blokkert. Ja, som nordmenn kanskje husker, hadde verken Norge eller Sverige amerikansk ambassadør i lengre tid, fordi Senatet syntes det var viktigere å herje med presidenten og nektet å godkjenne kandidatene.

Mens Donald Trump synes å tro at Hillary Clinton som senator på egen hånd kunne gjennomføre store politiske reformer, er sannheten at selv presidenten kan stilles sjakk matt av Kongressen.

Foreløpig ser det ut til at republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus, men med senatet i ryggen er en president Clinton langt bedre stilt enn sin forgjenger.

Ingen skal forskuttere en seier i en av tidenes minst forutsigbare valgkamper. Når det er sagt har Clintons ledelse helt siden januar vært tydelig, om ikke overlegen. Men de siste par ukene har hun virkelig dratt fra og nå trues republikanerne selv på hjemmebane i vanligvis sikre røde stater som Arizona og Texas.

Seks av de 11 statene som var regnet som vippestater, er nå i praksis sikret for Hillary Clinton, ifølge beregninger Politico har gjort. Og da regnes ikke en gang Florida, hvor hun leder med god margin. Dermed har begge partier begynt å konsentrere innsatsen om den andre store kampen: Flertallet i Kongressen. Det kan ende med storeslem for Hillary og demokratene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer