LAR HAM SNAKKE: Donald Trump lekser opp for Hillary Clinton i forrige debatt. Det er akkurat der hun vil ha ham, i fri flyt.  REUTERS/Shannon Stapleton   TPX IMAGES OF THE DAY
LAR HAM SNAKKE: Donald Trump lekser opp for Hillary Clinton i forrige debatt. Det er akkurat der hun vil ha ham, i fri flyt.  REUTERS/Shannon Stapleton TPX IMAGES OF THE DAYVis mer

Hillary trenger ikke anstrenge seg for å lokke Trump utpå

Hun kan lene seg tilbake og se Trump ødelegge for seg selv.

Kommentar

LAS VEGAS (Dagbladet):

Foran den siste presidentdebatten i Las Vegas i kveld, lurer alle på hva Donald Trump kommer til å finne på. I de to foregående rundene har han sjokkert Amerika med å fremstå skremmende uforberedt, usammenhengende og ute av kontroll.

Og det var mens han fortsatt trodde at han kunne vinne valget. Nå oppfører han seg stadig oftere som en såret løve som angriper alt og alle.

Ingen lurer på hva Hillary vil finne på i kveld. Hun kommer til å fremstå behersket, kunnskapsrik og kompetent, med andre ord, alt Trump ikke er. Det er kanskje litt kjedelig og tradisjonelt, men svært effektivt i møte med en som lever av å sjokkere og true folk. Og ganske riktig, det irriterer vettet av ham.

Trump er som oftest sin egen verste fiende, men Hillary Clinton får ham til å miste besinnelsen. Det virker som en lett oppgave, men er uten tvil nøye planlagt. Ved å ignorere ham, være overbærende, appellere til hans forfengelighet og ego, la ham snakke seg bort uten å avbryte og tvert om la ham avbryte og fremstå bøllete, så er han forutsigbar lett å lure i fella.

Donald Trump liker å tro at han har de skitneste triksene i boka, men Hillary er snedigere. Forrige debatt kom han trekkende med Bills utroskap, denne gangen har han av en eller annen grunn invitert Barack Obamas halvbror fra Kenya; en halvbror som riktignok heier på Trump og hvis tilstedeværelse kan bidra til nok en gang å så tvil om Obamas fødested. Men som kjent er det verken Bill eller Obama som stiller til valg. Trump burde ha lært at det skal mer til enn slike lettvinte partytriks for å vippe Hillary av pinnen.

Her er en kvinne som i over 30 år har tålt og taklet menn som ham; ja, sikkert smartere og tøffere menn også. Hun har tilbrakt timevis i kongresshøringer og svart på grove beskyldninger fra et helt panel av republikanere ute etter blod. Det er ikke det skjellsord, selv i Trumps vokabular, hun ikke har fått slengt etter seg før, og hun lar seg knapt berøre av at en som ham kaller henne løgner og kriminell.

Derfor er Hillarys verste fiende i debatten det lille overbærende smilet hun av og til ikke klarer å undertrykke. Du kan formelig se at hun tenker; men, stakkars deg, er det alt du har å komme med? Gjett om Trump ser det. Gjett om han vet at han snart kommer til å gå på den største smellen i sitt liv. Ja, flere meningsmålinger spår at han kan ende opp som den største taperen i et presidentvalg siden George McGovern.

Og det liker han dårlig, for å si det forsiktig. Som mange sikkert har hørt; Trumps favorittskjellsord er «loser» - taper – og nå er han i ferd med å bli «the biggest loser» av dem alle.

Han har unnskyldningene klare. Det er pressens feil, det er det republikanske partiets feil, det er Hillary og internasjonale bankers feil; valget er fikset. Det siste har fått amerikanere fra begge partier til å reagere sterkt. De mener Trumps påstand er farlig, konspirativ og undergraver demokratiet.

Slutt å sutre, oppfordret Barack Obama tirsdag på en pressekonferanse, og pirket igjen i Trumps svakeste punkt ved å antyde at han ikke var tøff nok til å være president.

Alt kan selvfølgelig skje, i teorien. Mange tror at Trump kommer til å ta et endelig oppgjør med sine partifeller; ingenting ville i så fall være bedre for demokratene. Men sannsynligheten for at noe Trump gjør eller sier, kan stanse den massive velgerflukten siste par uker, er liten. Til det ligger han for langt bak med for lite tid igjen. Nå heller selv solide republikanske bastioner som Texas og Arizona mot Hillary, og mye tyder på at Senatet får demokratisk flertall.

Med et så klart forsprang, vil seerne trolig se en forsonende Hillary, som snakker om behovet for å bygge broer og respektere hverandre. Hun kommer neppe til å la seg lokke utpå verken om eposter eller Wall Street, selv om hun er aldri så fristet. Hillary vet bedre enn de fleste at i politikk gjelder det å være pragmatisk på kort sikt for å nå målet på lang sikt, og hun har ingenting å tjene på å kaste seg inn i et gjørmebad med Trump. Det er den eneste kampen han alltid vil vinne.

På programmet i nattens debatt står temaer som begge kandidater vil like. Endelig får Trump snakke om innvandring, mens Hillary ikke har noe imot å snakke utenrikspolitikk og betydningen av Høyesterett for kvinners rettigheter. Begge har svaret på hvordan skape jobber. Men i likhet med tidligere debatter vil støyen fra nyhetsbildet trenge inn.

Det er heller ikke utenkelig at Donald Trump sporer av igjen. Om han taper hos velgerne, er han fortsatt en vinner i TV-rankingen.