HILLARYS MEKTIGE MANN: Bill Clinton har et enormt nettverk, men det kan også gi Hillary Clinton habilitetsproblemer, skriver Dagbladets kommentator.
HILLARYS MEKTIGE MANN: Bill Clinton har et enormt nettverk, men det kan også gi Hillary Clinton habilitetsproblemer, skriver Dagbladets kommentator.Vis mer

Hillarys atomkraft

Ved siden av Hillary Clinton står et menneskelig kjernekraftverk som enten kan hjelpe til å løfte henne inn i Det hvite hus eller legge valgkampen hennes i grus.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): På republikansk side finnes dusinvis av potensielle presidentkandidater. På demokratisk side er Hillary Clinton så langt fullstendig overlegen. Ingen av de andre kandidatene på noen av sidene har dessuten en ektefelle som henne. Bill Clinton har, siden han gikk av som president, bygd opp Clinton-stiftelsen til en stor global, humanitær organisasjon. På hjemmebane nyter han stor popularitet som en slags landsfader, og i resten av verden er han en politisk superstjerne. Dessuten er han en politisk ringrev med mange små og store politiske ideer. Men alle Bills mange styrker, kan også bli Hillarys akilleshæl i valgkampen. Det store spørsmålet er hvordan han skal bidra.

Hans formidable evne til å sope inn penger både til Clinton-stiftelsen og som foredragsholder, betyr at hans enorme nettverk også kan brukes til å samle inn pengestøtte til konas valgkamp. Samtidig skaper alle de økonomiske båndene både hjemme og i utlandet et edderkoppnett av potensielle habilitetsproblemer både for ham og Hillary. Det at han er en populær landsfader, som opprinnelig kommer fra beskjedne kår, kan også smitte over på kona når hun nå ønsker å framstå folkelig og autentisk. Imidlertid nøler han ikke med å ta seg betalt 500 000 dollar (snaut 3,8 millioner kroner) for å holde en tale, og både han og Hillary tilhører nå den øverste eliten i USA.

Noen av de kraftigste angrepene mot Hillary så langt har kommet for støtten Clinton-stiftelsen har fått fra utenlandske regimer mens hun var utenriksminister, og nå vil alle aktivitetene i stiftelsen bli ettergått med enda kraftigere lupe. Også Clinton-ekteparets elitisme, som blant annet omfatter svindyre foredrag, hemmelige e-poster og lån av privatfly, kan bli et stort problem for Hillary når hun vil vise at hun er på lag med vanlige folk. Bills mange ideer og formuleringsevne fører til at han skaper overskrifter så fort han åpner munnen. Overskriftene kan være positivt for Hillary, men han kan også være en impulsiv mann som kan spenne bein på Hillarys budskap eller ta oppmerksomhet vekk fra henne.

Under mellomvalgkampen i fjor var Bill Clinton en aktiv og viktig brikke for demokratene, men foreløpig skal han ikke delta i konas offisielle valgkamp i 2015. Rådgiverne hans sier til Washington Post at han har all sin oppmerksomhet rettet mot Clinton-stiftelsen. Samtidig gjør de det klart at han selvsagt gjerne gir henne råd dersom hun ber om det. Selv om han ikke bidrar formelt, holder han seg ikke på noen måte ute av rampelyset. Han deltar på festivaler, tilstelninger og tv-programmer, og ofte blir han bedt om å uttale seg om konas kandidatur.

Ved å holde Bill på en armlengdes avstand, viser Hillary-kampanjen at de prøver å unngå feilene de gjorde i 2008 da den ferske senatoren Barack Obama stjal den demokratiske nominasjonen foran nesa på Hillary. Den gangen var Bill Clinton udisiplinert og sto for noen av den bitre nominasjonskampens styggeste øyeblikk. Han kom med det som ble oppfattet som rasistiske slengbemerkninger. «For få år siden ville denne fyren ha hentet kaffe for oss» sa Bill ifølge boka «Game Change» da han forsøkte å overbevise den demokratiske tungvekteren og tidligere allierte, senator Ted Kennedy, om å støtte kona. Kennedy valgte å støtte Obama i stedet. Andre rasekommentarer fra Bill satte sinnene i kok blant afroamerikanske velgere i Sør-Carolina. De bidro sterkt til at Obama vant nominasjonen i den viktige delstaten. I tillegg skal Bill ha blandet seg inn i alle mulige aktiviteter på bakrommet. Det hele bidro til å trekke oppmerksomhet mot ham og vekk fra Hillary.

Samtidig vil det være både umulig og uklokt av Hillary Clinton ikke å dra veksler på ektefellens popularitet og unike politiske talent. I den forrige målingen fra Washington Post-ABC News ga 73 prosent av amerikanerne ham et godkjentstempel for innsatsen som president. En rekke ganger, som under demokratenes årsmøte i 2012, har han også vist sine usedvanlige ferdigheter som kommunikator og taleholder. Samtidig bør Hillary neppe stille opp til for mange arrangementer sammen med ektemannen. Det er nemlig vanskelig å stråle når du står ved siden av en sol av karisma.

Skal Hillary Clinton lykkes med sine presidentambisjoner må hun holde Bill nært, men ikke for nært. Hun trenger atomkraften han kan være, men hun må for alt i verden unngå en atomkatastrofe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.