KOMMENTARER

Hillarys tøffeste valg

Selv om Hillary Clintons skriver om fortida i sin nye bok, handler lanseringa vel så mye om framtida både for henne selv, støttespillerne og alle motstanderne.

SER FRAMOVER:  Hillary Clinton mottas som en politisk superstjerne i USA, men offisielt har hun ikke bestemt seg for om hun vil stille som presidentkandidat i 2016.
Foto: Linus Sundahl-Djerf / NTB Scanpix
SER FRAMOVER: Hillary Clinton mottas som en politisk superstjerne i USA, men offisielt har hun ikke bestemt seg for om hun vil stille som presidentkandidat i 2016. Foto: Linus Sundahl-Djerf / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Hun mottas som en politisk superstjerne når hun promoverer sin nye memoarbok, «Hard Choices». Det handler ikke bare om å selge en bok, men framstår som en test før Clinton offisielt bestemmer seg for om hun skal stille som demokratenes presidentkandidat i 2016. Lanseringen skjer med tilnærmet militær presisjon. Strateger fra tidligere valgkamper er hyret inn og hun har etablert en kommandosentral som sender ut støttespillere i krig mot alle potensielle kritikere. Organisasjonsbyggingen ingen minner mye om en tidlig fase av en presidentvalgkamp.

Boka inneholder få nyheter, men framstår som et finkalibrert forsøk på å tegne et bilde av henne som en stor politisk leder med bred erfaring i utenriks- og sikkerhetspolitikk. Hun prøver samtidig å fjerne inntrykk mange har av henne fra en kaotisk tid som førstedame, fra hennes mislykkede forsøk på å bli president, og fra det politiske gjørmebadet i Washington D.C.. Deler av boka ble lekket til vidt forskjellige medier i forkant, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Politico kunne skrive om hvordan hun mener republikanernes vedvarende undersøkelser av hva som skjedde under terrorangrepet i Benghazi i 2012, som hun og Obama-administrasjonen har fått massiv kritikk for håndteringen av, er politisk motiverte. Med reportasjer i ukebladet People og motemagasinet Vogue viste hun at hun ikke bare er en politisk maskin i buksedress, men også et menneske. Deretter fulgte en rekke TV-intervjuer og en intens signeringstur over store deler av USA.

Lanseringen gir henne enorm nasjonal oppmerksomhet, som om hun var en presidentkandidat. Men foreløpig blir hun ikke utsatt for de samme brutale kravene om for eksempel å vise fram alle sider ved sin privatøkonomi eller helse. Hun kunne dessuten også ha unngått å snakke om temaer hun ikke ønsker, men har likevel vist en vilje til å takle ubehagelige temaer. Dette underbygger at hun vil stille til valg, og at hun kan ha en fordel av få disse temaene ut av verden allerede nå, eller i det minst få testet hva som er er en god måte å takle dem på. Så langt har hun både snakket om Benghazi og innrømmet at hun stemte feil, da hun som senator stemte for den amerikanske invasjonen i Irak.

Med all oppmerksomheten har også angrepene mot henne tiltatt i styrke. Få demokratiske politikere er som Hillary Clinton i stand til å utløse en bølge av sinne, hets og skitne angrep fra den amerikanske høyresiden. På det politiske plan angripes hun blant annet for å ha vært en utenriksminister som reiste ekstremt mye uten å få utrettet stort. Men trolig er de personlige angrepene tøffest å takle. Da det tidligere i vår ble kjent at hun skulle bli bestemor, anklaget flere henne for å ha planlagt dette på kynisk vis til å sammenfalle med valgkampen. Flere forsøker også å stille spørsmål ved helsa hennes. Den tidligere sjefstrategen til republikanske George W. Bush, Karl Rove, antydet nylig at hun kan ha pådratt seg hjerneskader etter at hun fikk blodpropp i 2012. Mange trekker også fram at Clinton vil være 69 år gammel under presidentvalget i 2016.

Under et intervju med ABCs Diane Sawyer klarte Clinton selv å plassere seg i skuddlinjen ved å snakke om sin og ektemannen Bill Clintons tunge økonomiske situasjon da de forlot Det hvite hus. For mange amerikanere lød det nemlig umusikalsk i tunge økonomiske tider da hun, som nå tjener millioner av dollar på foredrag, beskrev hvordan hun slet med å betjene gjelda på «husene» sine i flertall. Dessuten er ektemannens berømte affære med Monica Lewinsky dukket opp i nyhetsbildet igjen. I forkant av Hillarys bok, skrev nemlig Lewinsky en lang artikkel i Vanity Fair, og mange politiske motstandere ønsker å minne amerikanerne på utroskapen og umoralen under Bill Clintons presidenttid. I et intervju denne uka forsøkte Hillary å legge saken død ved å si at Lewinsky står helt fritt til å uttale seg, men at hun personlig har «gått videre».

Angrepene og kritikken er ikke uventet, men det må utvilsomt være særdeles ubehagelige å oppleve. Som tittelen «Hard Choices» antyder, beskriver den nye boka tøffe valg hun allerede har tatt. Selve lanseringen kan være en test før Clinton bestemmer seg for om hun faktisk vil prøve å komme tilbake til Det vite hus. Det er hennes kanskje tøffeste valg noensinne.

 

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer