Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hillarys vonde mareritt

New Hampshire-valget ble outsidernes jubelkveld. For Hillary Clinton endte det med et knusende nederlag i granittstaten.

ERKJENTE NEDERLAGET: Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton gikk på et solid nederlag mot Bernie Sanders i nominasjonsvalget i New Hampshire. Foto: Darren McCollester/Getty Images/AFP
ERKJENTE NEDERLAGET: Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton gikk på et solid nederlag mot Bernie Sanders i nominasjonsvalget i New Hampshire. Foto: Darren McCollester/Getty Images/AFP Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Tilhengerne til demokraten Bernie Sanders og republikaneren Donald Trump hadde knapt rukket å komme seg til sine kandidaters valgvaker før de to ble utpekt som soleklare vinnere i nominasjonsvalget i New Hampshire. Det er svært viktige seiere for den selverklærte sosialistsenatoren og den brautende kjendisrikingen.

Begge er blitt omtalt som outsidere og svært usannsynlige amerikanske presidentkandidater. Derfor er dette også et stort nederlag for etablissementet i de to partiene. 

På demokratisk side er Hillary Clinton med sin erfaring som utenriksminister, senator og førstedame, sin dype pengekiste og sine mektige støttespillere blitt regnet som den soleklare favoritten. Men så langt er mye gått på tverke. I forrige uke klarte hun bare å vinne i Iowa med et nødskrik. Det var i realiteten en seier for underdogen Sanders. I New Hampshire gikk det enda verre, og Clinton tapte med rundt 20 prosentpoeng.

Sanders har de siste månedene ledet klart på meningsmålingene i delstaten, og Clinton forsøkte på forhånd å dempe forventningene. Hennes leir beskrev situasjonen som en «kamp i motbakke» og understreket hvordan Sanders, som kommer fra nabostaten Vermont, nærmest er på hjemmebane. Likevel er ikke dette noe annet enn et massivt nederlag for Hillary Clinton. 

Hun har drevet beinhard valgkamp, men har ikke klart å tenne velgerne. Før valget fikk hun dessuten støtte fra helt sentrale politikere i delstaten, som guvernøren og den demokratiske senatoren. Hun og ektemannen har også en lang forhistorie med oppturer i delstaten. I 2008 slo hun selv Barack Obama, og i 1992 omdøpte ektemannen Bill seg til «The Comeback Kid» etter at han hadde klart å få en andreplass i nominasjonsvalget i delstaten før han gikk videre og ble president. 

Meningsmålingene viser hvordan Hillary Clintons oppslutning i New Hampshire har kollapset over tid. Da Sanders meldte seg på i det demokratiske racet i slutten av mai i fjor, ledet Clinton med 37 prosentpoeng i delstaten. I begynnelsen av desember lå de to likt på meningsmålingene før Sanders tok ledelsen, ifølge Realclearpolitics.com. 

Vermont-senatoren seiler nå i medvind og pengestøtten strømmer inn. Han knuste Clinton i kampen om uavhengige og unge velgere. Nå trenger Clinton desperat å komme på offensiven i de neste nominasjonsvalgene i Sør-Carolina og Nevada.

Det betyr at den demokratiske nominasjonskampen kan bli enda mer brutal framover, og særlig at kampen om afroamerikanske og latinamerikanske minoritetsvelgere vil bli tøffere. Velgerne i New Hampshire er nemlig temmelig blendahvite sammenliknet med velgerne i de kommende nominasjonsvalgene, og Sanders har slitt mer enn Clinton med å overbevise minoritetsvelgere.  

Han starter derfor på svært strategisk vis onsdagen med et frokostmøte hos den afroamerikanske borgerrettighetsforkjemperen Al Sharpton i Harlem. Clinton planlegger blant annet å drive valgkamp sammen med afroamerikanske ofre for politibrutalitet, deriblant mødrene til Trayvon Martin og Eric Garner. 

På republikansk side har
 Trump i lang tid hatt en klar ledelse de fleste meningsmålinger, men endte likevel på en skuffende andreplass i Iowa. Han trengte derfor en overbevisende seier i New Hampshire. Det klarte han til gangs og vant milevis foran nestemann.

Samtidig var det andre store spørsmålet om noen av de såkalte etablissementetskandidatene Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich eller Chris Christie ville klare å stå fram som det soleklare alternativet. Etter en overraskende solid tredjeplass i Iowa hadde Rubio gode muligheter, men han rotet det fryktelig til i helgens TV-sendte debatt. Da Christie angrep ham for å mangle erfaring og bare bruke innøvde strofer, svarte Rubio nærmest som en robot med ferdig innøvde strofer. Velgerne i New Hampshire svarte med å straffe ham.  

For New Jersey-guvernør Christie, som satset nesten alt på et brukbart resultat i New Hampshire, ble også kvelden en stor nedtur. Han varsler at han nå vil ta en tenkepause med familien. Det kan bety at hans valgkamp går mot slutten. Samtidig klarte den relativt moderate og ukjente Ohio-guvernøren Kasich å kapre andreplassen. Det har trolig blåst nytt liv i et kandidatur som har slitt svært tungt på de nasjonale målingene. Bush, som opprinnelig ble sett på som en republikansk favoritt, har også kjempet i motvind. Han endte med et middels resultat, og vil trolig fortsette valgkampen.

At ingen av etablissementets kandidater klarte å framstå som en klar vinner, er først og fremst godt nytt for Donald Trump. Det betyr nemlig at de trolig vil fortsette å slåss seg imellom, mens Trump kan bevare tetposisjonen.

Også den erkekonservative outsiderkandidaten og Texas-senatoren Cruz, som vant Iowa, ligger an til en tredjeplass i New Hampshire. Det bør han være svært fornøyd med i en delstat med få av hans evangelisk kristne kjernevelgere, og hvor han har drevet lite valgkamp. 

Nattens resultat illustrerer en voldsom politisk frustrasjon blant velgere både på republikansk og demokratisk side. Kandidatene som framstår som outsidere og noe nytt og annerledes, er de som klarer å skape entusiasme i store velgergrupper. Imens sliter de mer tradisjonelle kandidatene tungt med å overbevise.

Men selv om resultatet i New Hampshire skapte både vinnere og tapere og forandret noe på dynamikken, er nominasjonskampen i begge partier først og fremst fortsatt fullstendig åpen.