Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hillestads uhyrlige logikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIDTØSTEN: Ingen kan tvinge Erik Hillestad til dialog, men det er sensasjonelt at en ledende norsk kulturpersonlighet vil tvinge medkunstnere i et fremmed land til taushet, ikke på grunn av deres holdninger eller verdier, med fordi de innehar et spesielt statsborgerskap.«Det er ikke tid for dialog,» sier Kirkelig Kulturverksted-sjef Erik Hillestad til Dagbladet 10. august i forbindelse med at han har skrevet under et opprop som går ut på å bryte all kontakt med israelske kunstnere og kunstnerorganisasjoner, og oppfordre alle andre til å gjøre det samme. Hillestad innrømmer overfor Dagbladet at han på denne måten vil straffe israelske kunstnere for staten Israels politikk. En slik logikk er uhyrlig - og jeg har dessverre vondt for å tro at en så oppegående mann som Hillestad ikke forstår rekkevidden av sitt eget resonnement. I beste fall bommer Hillestad grovt i et krampaktig forsøk på å være politisk korrekt.

SKULLE NORSKE litteraturinteresserte på starten av 1970-tallet latt være å lese Milan Kundera fordi de avskydde det undertrykkende kommunistregimet i Tsjekkoslovakia? Skulle norske forfatterkolleger gitt ham en kald skulder? Skulle de ventet med å lese Kundera og ha kontakt med ham til han emigrerte til Frankrike og ble statsborger der? Selvsagt ikke. Og det viser det absurde i denne boikottaksjonen. Når man skjære alle kunstnere over en kam fordi de er borgere i den samme staten, er det nødt til å bli feil.

I EN krig er sannheten første offer, heter det. Nettopp i en krigssituasjon er det viktig at de som vanligvis har de sterkeste og frieste stemmene får komme til orde. I mange konflikter er det kunstnere som representerer disse stemmene. Hvordan Hillestad har tenkt at kunstnerstanden kan spille en slik rolle i den pågående konflikten i Midt-Østen, når han vil gjøre den mektigste partens kunstnere til internasjonal pariakaste, er ikke lett å se. Jeg forventer at den norske kultureliten, som under ytringsfrihetens fane og på prinsipielt grunnlag har forsvart Jostein Gaarders selvsagte rett til å fremme sine kontroversielle synspunkter om Israel, tar avstand fra den tøvete boikottlinjen Erik Hillestad legger seg på. Noe annet ville være uanstendig og dobbeltmoralsk.