Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hils de hjemme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om det satt noen representanter for kulturbåten Innvik i Kulturdepartementets møterom 6620 i går formiddag, så fikk de en hilsen det var verd å sende hjem til Sogn: Blant de viktigste endringene i forhold til Jagland-regjeringens budsjettforslag nevnes som ett av ti punkter kulturbåten med kroner 2422000. Det var flere slike hilsener til distriktene i det budsjettforslaget kulturminister Anne Enger Lahnstein la fram i går.

  • Beløpene er små, men symboleffekten, som det heter, tilsvarende større. Når operaen i Kristiansund og Buskerud Teaterverksted nevnes ved navn, så er det en markering, både politisk og budsjettmessig. Kulturdepartementet er tidligere blitt kritisert for å ha lagt fram for detaljerte budsjetter med for små poster. Turid Birkeland tok kritikken til etterretning og samlet flere tiltak i større poster. Dermed ble det vanskeligere for tilreisende å sende hilsen hjem. Stortingspolitikerne som skal behandle budsjettet, vil neppe like den økte detaljrikdommen, men de som steller med tiltakene rundt om i landet, vil nok glede seg over den nye kulturministeren.
  • Lahnstein foreslår å bevilge 60 millioner mer enn Birkeland. Det er som en kopp kaffe etter middagen og er i seg selv intet varsel om kulturpolitisk endring. Når Lahnstein sier om sine tilleggsbevilgninger at det er en «vektlegging av kultur og verdidebatt» gjør hun for mye stas på den enkle kaffekoppen.
  • Et par poster bør imidlertid trekkes fram: Hun ønsker å ta årtusenskiftet på alvor, ikke bare som en fest, men også som en anledning for refleksjon og forskning på ulike felt. Dette er det mest overraskende punktet i hennes framlegg og trolig klokt tenkt. Skal årtusenskiftet få en større og bredere markering enn ved noen kinaputter på Akershus festning, må arbeidet settes i gang nå.
  • Styrkingen av stipendieordningen for unge kunstnere er også forholdsvis betydelig. Den rommer blant annet en hospitantordning ved teatrene. Men teatersjefene kommer nok likevel til å rope like høyt mot Lahnstein som mot Birkeland. Teater- og scenekunsten har fått justert for prisstigning, men heller ikke mer.
  • De små tiltakene har altså fått sitt, mens de store flaggskipene skal gjøres gjenstand for mer helhetlige undersøkelser og vurderinger. Annet var foreløpig ikke å vente. Både Lahnstein og den regjeringen hun er en del av, skal overleve sin første høst i de parlamentariske farvann. Det er det som bestemmer kursen nå, også den kulturpolitiske. Se også Signaler side 35
Hele Norges coronakart