TIL SIDE: Arven som vi har «nytt godt av» har inntruffet nokså sent i vårt liv. Og «oljeformuen» er jo satt til side for fremtidige pensjoner, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Syda Productions / Shutterstock / NTB Scanpix
TIL SIDE: Arven som vi har «nytt godt av» har inntruffet nokså sent i vårt liv. Og «oljeformuen» er jo satt til side for fremtidige pensjoner, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Syda Productions / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Hilsen fra dessertgenerasjonen

Vår generasjon ble ikke i sin helhet født med sølvskje i munnen. 

Meninger

Chris Veløy mener i Dagbladet 19. juli at pensjonister nyter ufortjente økonomiske goder, og at det er umoralsk om de ikke etterlater arv: «Kakegenerasjonen» viser toppen av frekkhet om de ikke lar sine hus gå videre til barna, som må ordne opp i «en uant regning fra klimaødeleggelser».

Ut fra Veløys resonnement har kaken nærmest bakt seg selv i form av verdistigning på eiendommer, og ved gullpensjonsordninger. At mange pensjonspenger faktisk er innbetalt før de blir utbetalt, glemmes behendig.

Det er mer som glemmes: Vår generasjon ble ikke i sin helhet født med sølvskje i munnen. Mange av oss husker varemangel og rasjoneringskuponger for mat.

Arven som vi har «nytt godt av» har inntruffet nokså sent i vårt liv. Og «oljeformuen» er jo satt til side for fremtidige pensjoner.

Chris Veløys generasjon er allerede tilgodesett med fordeler som vi knapt kunne drømme om.

Det gjelder blant annet boligstandard, matutvalg, fritids- og utdanningstilbud, ferier, lommepenger, foreldrestøtte frem til 40-årsalderen og en frihet i livsutfoldelse som bare ble den øverste overklasse til del i tidligere tider. Legg så til at vi er en skilsmissegenerasjon med dårlig samvittighet, som døyver det ved å være rause overfor våre barn.

Hittil er det svært lite å se av klimaødeleggelser av ny karakter, disse er knyttet til bestemte klimautviklingsmodeller. Ut fra økonomiske prognoser vil det være rikelig med midler (penger og teknologi) i fremtiden til å håndtere dette. Den kakekritiske generasjonen får finne seg i at det ikke ligger en sikker arv klar som finansieringsgrunnlag for deres jordomseilinger, fritidshus og hybrid-SUV-er.