Hilsen Kjartan

Vi har alle vårt, og den som har fulgt Kjartan Fløgstads forfatterskap, vil neppe la seg overraske over at han er hekta på tropehoteller.

DERSOM MAN GÅR

med de samme klærne lenge nok, vil man før eller seinere bli moteriktig. Eller for å si det på en annen måte: Dersom man går med den samme drømmen over et tilstrekkelig langt tidsrom, vil den før eller seinere bli oppfylt.

Det gjelder i hvert fall forfatteren Kjartan Fløgstad, som nå har oppnådd begge deler. Han har fått oppfylt en av sine litterære visjoner. Samtidig treffer han en av de mest synlige litterære trendene akkurat nå: mer eller mindre kjente skjønnlitterære forfattere som skriver reisebøker.

DET SISTE ER NOKSÅ

tilfeldig og nesten urettferdig å poengtere. Selv om man må ta høyde for at grensa mellom tilfeldighet og skjebne som alltid er flytende. Kjartan Fløgstad har drømt om å skrive boka «Hotel Tropical» helt siden han første gang tok inn på Hotel Estación i Buenaventura i Colombia, for hva han anslår til å være «ein dryg mannsalder siden». Et uimotståelig område for Fløgstad: «Eit legendarisk feberhol, grunnlagt midt på 1500-talet. Tre grader nord, dvs. midt under ekvator. Sola står i rett vinkel over deg.»

Fløgstad har fulgt ekvatorlinja på sin jakt etter store og små hoteller i tropene, «der alle netter kloden rundt samlar seg rundt midnatt». Selv mener Fløgstad at boka er en litterær nyskapning, at dette er den første boka som tar deg med på en reise jorda rundt (på langt mer enn 80 dager), med tropehoteller som merkesteiner på veien.

NÅ FÅR OGSÅ RESTEN

av verden sjansen til å utgi dette ifølge forfatteren unike produktet. I disse dager blir boka lagt ut for salg på bokmessa i Göteborg, om kort tid også i Frankfurt. Forlaget kan forsikre at denne boka ikke har vært så dyr å produsere som Kjartan Fløgstad antyder i forordet, der han fabulerer over et reisebudsjett på sju millioner pund (imperialistisk valuta). Vi får ingen eksakt sum ut av forlagets talskvinne, men vi forstår det slik at Fløgstad har reist på et relativt lavt budsjett.

Og boka er blitt til over år. Mye er skrevet på altaner under palmene på de i alt 75 hotellene som er skildret, en fargerik tekst ledsaget av nostalgiske, romantiske og kuriøse bilder. Mye eleganse for de 349 kronene boka koster. Dette er ei coffetable-bok som med fordel kan nytes sammen med både te, singapore sling og daiquiri under ei brennende sol.

SMÅ OG STORE

historier fra tropene gnistrer fra sidene som stjerneskudd under Sydkorset, mens navn som Joseph Conrad, Graham Greene, Jorge Louis Borges, Julio Cortazar, Paul Bowles, Bruce Chatwin, Mark Twain og Robert Luis Stevenson er åpne og skjulte veivisere. Og du kan gi deg til å lengte, for eksempel til Hotell Det Attervende Sverd i Hanoi, Vietnam:

«... eit klassisk tropehotell, med jungelgrøne og giftiggule fargar innvendig, store vifter i taket, turkis keramikk, ikkje elektrisk luftavkjøling, med svale flisegolv, tunge trepersienner for vindauga, og mørke tresortar på veggene.»

Og verdens største kakerlakker, så vidt jeg husker av personlig erfaring.