DEBATT

Pride 2018:

Himla vanskelig å være homo

Det er Pride, og overraskende mange lurer på hvorfor. Er ikke likestillingen i mål? Svaret er nei. Fremdeles grøsser nærmere ti prosent bare av tanken på homofile menn, og én av fem er negative til å bli foreldre for et lhbtiq-barn.

PRIDE TRENGS: For eksempel mener bare 65 prosent av menn og 81 prosent av kvinner at seksuell orientering ikke har noe å si for godt foreldreskap. Det er langt unna målet om 100 prosent aksept, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
PRIDE TRENGS: For eksempel mener bare 65 prosent av menn og 81 prosent av kvinner at seksuell orientering ikke har noe å si for godt foreldreskap. Det er langt unna målet om 100 prosent aksept, skriver artikkelforfatteren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fortsatt sier hele én av seks menn at de vil flytte seg for å skape større avstand til en homofil mann. Er du homo på Sørlandet og i Telemark er det hele 19 prosent som grøsser av deg hvis de vet at du er homo.

Det er nedslående at 20 prosent av den norske befolkning er skeptiske til å få et barn som er lesbisk, homofil, bifil, trans, interkjønn eller queer (lhbtiq).

Dette er noen av resultatene i en ny holdningsundersøkelse Bufdir denne uka publiserer på lhbtiqtall.no, den første nettressursen i sitt slag i verden.

På de fleste felt går likestillingen bra i Norge. Holdningene blir stort sett bedre, de unge har bedre holdninger enn de eldre og de aller fleste lover og rettigheter er på plass for å sikre et likestilt samfunn, også for ikke-heterofile.

Men holdningene henger likevel etter. Fremdeles har mange av oss negative holdninger til lhbtiq-personer, og det er store variasjoner basert på kjønn, region og alder.

I korthet kan vi oppsummere at menn har dårligere holdninger enn kvinner og at problemene tiltar i Distrikts-Norge. Tendensene kommer tydelig frem når vi ser feltet i sammenheng på dette nye nettstedet, som inneholder tilgjengelig statistikk og forskning fra feltet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer