HEIA MARGARET BERGER: Det gikk ikke helt Hans-Erik Dyvik Husbys vei i MGP-delfinale 2 - men Margaret Berger fikk et fortjent comeback.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
HEIA MARGARET BERGER: Det gikk ikke helt Hans-Erik Dyvik Husbys vei i MGP-delfinale 2 - men Margaret Berger fikk et fortjent comeback. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Himmel og von helvete

MGP-vinner Margaret Berger er i himmelen nå. Fortjent. Men hvor er Hank?

Kveldens soleklart beste artist gikk videre. Gratulerer, Margaret Berger - er du den nye Loreen? Kveldens diva og med sikker vokalframføring - det var deg, det! Annsofi sang surt, ikke så ille som Haji, da. Fjellfolk-sangeren leverte ikke en surtone, men traust nasjonalromantisme er vel neppe den beste MGP-resepten ...

Men hvorfor sliter deltakerne med å treffe tonene? Er det mangel på erfaring og talent - dårlig lytting eller bare nerver. Til alle tre, gratulerer, dere er videre.

Hank von Helvete, Hertis, Hertugen (kjent barn har mange navn) - Hans-Erik Dyvik Husby - hadde etter min mening en låt som hadde fortjent finalebillett. Han leverte, litt surt riktig nok, men det gjaldt mange. Hank er ingen stor sanger, men så er heller ikke MGP et stort forum for sangtalenter. Men det er noe annet i meg som likevel gjør meg fornøyd med utfallet.

Som scientolog har Hank en hovedoppgave, akkurat som dresskledde mormonere og våre klassisk gammelmodige misjonærer. De har et budskap - de banker på dører og oppsøker kontinenter. De har en tro og de har en agenda. Det har også Hans-Erik Dyvik Husby. Scientologene, de også, skal frelse verden.

Den tidligere rumperakettrampa og frontfigur i Turboneger har byttet ut heroin med scientologi. Vi har sett det før. Mange ganger. Folk flest som leter etter likevekt og søker balanse - men vi ser det oftere og tydeligere hos dopere, drankere, nevrotikere, misbrukte og misbrukere - de finner Jesus. Eller gud med liten g, som Bjørn Eidsvåg omtaler denne merkelige størrelsen: ikke Gud, men det vi opphøyer Det til å være.

Hank er en trivelig kar, morsom, verbal, analytisk og intelligent. Men jeg deler ikke hans verdensanskuelse. Like lite som jeg deler NRKs omfavnelse av ham. Ut fra tabloide hensyn som MGP-krydder, stæsj og en deltakerliste med attraktive artister, kan det forsvares.

Men likevel: dersom NRKs ansvarlige hadde tatt seg bryet med på se på hans mediestrategi og scientologiretorikk, burde de aldri har invitert ham inn. Hvilken plattform var statskanalen i ferd med å geleide ham inn på?