Himmelsk humor

Morten Langeland har nok en gang skrevet månedens dikt i Skolekammeret.

(Dagbladet.no): Morten (18) ble månedens poet også i januar. Denne gangen deler han opplevelser fra et litt uvanlig ståsted.

Heiet på MacGyver

Selv holdt Morten en knapp på MacGyver-diktet til «unge Vikeså» denne måneden. Det diktet kan du lese ved å klikke på lenken til mars' utvalgte dikt lenger ned på sida.

Les marsdiktet

Oppdagelser

Født på fortauet

tar jeg hvert steg

på månen.

Jeg planter flagg

i beddet ved veien.

Jorda er rød og varm

herifra.

Mamma!

- Jeg ble

oppdagelsesreisende, er

nede ved

Nansenveien.

Som vi trodde

det er ikke

dødt her heller.

Men finner vi en

uten vann, da

er vi på sporet.

Jurybegrunnelsen

Diktet "Oppdagelser" er en vilter liten refleksjon som skiller seg astronomisk fra haugevis av andre dikt presentert mellom to permer. Eller på skjerm. Det første vi falt for, var nok den tydelige bevegelsen og de spennende vekslingene i diktet. Fra strofe en til strofe to skifter tonen, perspektivet og språket brått og befriende overraskende til barnets: "Mamma!/Jeg ble oppdagelsesreisende..". Dikteren har kraft og beveger seg fritt og uten uttværende forklaringer i sitt språklige landskap - for eksempel mellom hjemlige Nansenveien (Tromsø?) og den magiske månen (ikke Tromsø). Eller i tid – mellom det som var, det som er, og det som kan bli.

Samtidig er diktet minst dobbelt, og derfor åpent for juryens undring: Hva svarte betyr "Men finner vi en/ uten vann, da/ er vi på sporet"? Og hvor befinner diktets forteller-jeg seg? På månen? I Nansenveien?

Juryen tipper begge deler. Gratulerer!

For juryen,

Kristian Rishøi