Himmelsk mat ble vakreste bok

«Ekstremt!» «Bildene forfører.» Blant annet dette sa juryen om «Himmelsk - mat og mirakler», som er kåret til årets vakreste bok.

Det sies at man ikke skal dømme bøker etter omslaget, men i går kveld ble det kastet glans over bokomslag og -design i forbindelse med Visueltdagene 2000.

Forfatteren Håvard Rem og kjendiskokken Trond Moi står for teksten i «årets vakreste bok», som er skrevet etter en kulinarisk reise i Midtøsten. Men det er forlaget Geelmuyden.Kiese, den erfarne fotografen Knut Bry og designeren Kenneth Hansen som nasjonalbibliotekar Bendik Rugaas delte ut denne hedersbevisningen til.

Utenriksdepartementet skal presentere boka i Palestina i september.

Juryen har spesielt merket seg harmonien som preger det rent tekniske ved boka, og uttaler dessuten at «Denne boka (...) ville ligge på salongbordet og rope til deg: Bla i meg, se meg, jeg ligger her og har masse deilig mat og nydelige boksider å friste deg med.» Boka fikk også sølv i klassene «fotobok» og «bokdesign».

Årets bokkunstpris og gullet i klassen «bokdesign» gikk til Aud Gloppen for bokklubb-utgaven av «Unge Werthers lidelser». 36-åringen jobber til daglig som grafisk designer i De norske bokklubbene, og har de siste årene hatt hovedansvaret for designene av hovedbøkene i Den norske Bokklubben. I begrunnelsen sier juryen at Gloppen har «til tross for sin unge alder vært synonym med det vi forstår med vakre bøker.»

Kim Hiorthøy fikk tre diplomer, blant annet for omslaget til Erlend Loes «L» og illustrasjonene i «Hando. Kjendo. Søndag» av Tore Renberg.