Hindrer asylretten godt flyktningarbeid?

Flyktningedebatten i Norge er en asylsøkerdebatt med nasjonalt perspektiv, den er svær endimensjonal. Vi må debattere alternative løsninger til dagens politikk, skriver Tor Einar Høystad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAGENS ASYLSYSTEM fratar myndighetene muligheten til å prioritere ut fra internasjonale behov hvilke flyktninger som har størst behov for beskyttelse. Systemet skaper marked for kriminelle menneskesmuglerstrukturer som asylsøkere må betale dyrt for. Dette er uverdig for asylsøkerne, dobbeltmoral fra statens side og et lite målrettet flyktningarbeid. Kan man tenke seg alternative løsninger?

Flyktningdebatten i Norge er i stor grad en asylsøkerdebatt med et nasjonalt perspektiv. Asylsøkerdebatten i Norge beveger seg stort sett frem og tilbake på aksen streng eller mild behandling av asylsaker og asylsøkere. Denne endimensjonale tilnærmingen hindrer en bredere og mer prinsipiell debatt om hvordan vi best kan hjelpe flyktninger internasjonalt og nasjonalt. Mitt anliggende er å peke på paradokser ved dagens system og starte en debatt om alternative løsninger til dagens flyktningpolitikk.

JEG HAR SELV vært leder for Moveien Statlige Mottak for Asylsøkere siden 1999. Ett år jobbet jeg i utlendingsdirektoratet med å intervjue nær 200 asylsøkere om deres beskyttelsesbehov. Disse erfaringene gjør at jeg stiller en del spørsmål ved systemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer