Hinsidig avskjed

Morsom begravelse.

FILM: Sier du «britisk komedie» tenker jeg øyeblikkelig på knusktørr og elegant verbalhumor. Si «amerikansk humor» og jeg tenker grovkornet og svært visuell slapstickmoro. «Stor oppstandelse» blander disse to, med stort sett vellykket resultat.

Kroppsåpninger

Det dreier seg om en aldrende familiefar som har vandret. Til begravelsen kommer familie, slekt, venner – samt en amerikansk kortvokst mann med lomma full av kompromitterende bilder.

Men oppfører gjestene seg slik stive og dannede briter vanligvis gjør? Nei. Begravelsen utvikler snart til det reneste kaos. Avdøde får en hinsidig avskjed til det hinsidige. Stikkord: Pengeproblemer, skjult homofili, utpressing, LSD som alle tror er valium – og en gammel onkel som ikke lenger har helt kontroll over sine kroppsåpninger.

Regissør Frank Oz er amerikansk og har en lang og fargerik karriere både foran og bak kamera.

Foruten å gi stemme til Miss Piggy og Yoda fra «Star Wars», har han hatt regiansvaret for «Dirty Rotten Scoundrels», «In & Out» og «Bowfinger», for å nevne noen av hans beste filmer.

I flere av dem har han samarbeidet med folk som Steve Martin og Eddie Murphy, amerikanske komikere som befinner seg helt i den andre enden av skalaen fra tradisjonell britisk humor.

Absurde situasjoner

I «Stor oppstandelse» får Oz vist at han mestrer å dirigere et ensemble britiske karakterskuespillere.

De beveger seg fra den ene absurde situasjonen til den neste, stort sett med imponerende fatning. Og så er det mye morsommere og mer effektfullt å se pene mennesker gjøre stygge ting.

Å se stivleppede briter i stedet for uformelle amerikanere måtte takle unevnelige ting. I markedsføringen trekkes det paralleller til den søte, romantiske komedien «Fire bryllup og en gravferd». Ikke tro på det et øyeblikk.

Det eneste disse to filmene har felles er at en begravelse står sentralt, og at det snakkes engelsk.