Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hip hop, hurra!

Endelig får norskspråklig ræpp et gjennombrudd. Med sitt debutalbum «Østen» understreker Pen Jakke fra Fredrikstad at det nytter å gi hip hop en norsk identitet uten å tape respekten og fintfølelsen for sjangeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pen Jakke er både snåle, sarkastiske og morsomme i sin omgang med en sjanger som i mange sammenhenger framstår som mer uniformert og stilistisk streng enn godt er. Men på tross av lettere parodiske artistnavn som MC Ubåt (Stian André Neple) og MC Skranglebein (Per Olav Hoff Mydske) er det først og fremst som smarte og dypt alvorlige utøvere på en scene de elsker, at Pen Jakke stikker seg fram.

«Ikke være avhengig av regler, og (ikke) være opphengt i gamle tankemønstre, men prøve å bevege seg i nye retninger, 'a,» mumlemelder Pen Jakke i «Visuell hip hop».

Der har du deres lille, men viktige visjon. Sammen med Klovner i Kamp og Tungtvann er Pen Jakke denne vinteren med på å gjøre norsk til et akseptabelt hip hop-uttrykk, samtidig som de også gir sjangeren større relevans i en norsk sammenheng. Og de gjør det til programmerte beats som er både skitne og sløye. Plata bryter dermed med tradisjonen til den norske hip hop-scenen, å lage gjennomført scenepolitisk korrekte skiver, der et strengt og dystert sound regjerer. Her veksler det pågående med det tilbakelente, det lettsindige med det urovekkende, programmerte rytmer med organisk instrumentering, streng monotoni med melodiske detaljer.

Tungtvann -gutta Poppa Lars og Jørg-1 fra Harstad og Bodø ræpper på brei nordnorsk dialekt. De er ikke en bransjehype uten grunn. Det låter rått, storkjefta og nesten rock'n'roll-bombastisk av «Reinspikka Hip Hop EP», men de tenderer mot det anmassende i sin ræpping.

Tommy Tee viser at han ikke vil gi fra seg hip hop-tronen med det første idet han lar sin protesjé Diaz slippe til med debutsingelen «Star From Trini». Det er en på alle måter snerten og funky låt med denne norske hiphop-vårens klart mest sofistikerte og gjennomførte lydbilde. En gla'hit med finesse.

Pen Jakke fra Fredrikstad har laget sin egen ordbok for hip hop på norsk. Her er et utdrag:

Ghetto - slum

Booty - slumrumpe

Funky fresh - duggfrisk

Peace out - fred ut

Baseball caps - slåball lue

Disc jockey - platerytter

Rapper - rimer

Tagger - maler

Homie - hjemmegutt

Dirty beats - møkkarytmer

What's up? - Hva er oppe?

Østen - Østfold

Badass - slemrumpe

Wannabe - vil bli

Break dance - pausedans

B-boy (breakdanser) - b-gutt

Ghetto blaster - slumsprenger

Posse - gjengen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!