Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hip hop i ungdomshuset

Forrige helg kom hip hop-en til ei bygd på Sunnmøre. 122 ungdommer betalte inngangsbillett. 10 cowboyer sto utenfor.

- RAP ER BRA, så lenge jeg slipper å høre på.

Cowboy Bjørge Roland Hølgernes (25) fra Tomrefjorden står ved siden av en svart Peugeot utenfor ungdomshuset på Vatne. Det er rapfestival på ungdomshuset. Men fra Bjørges bilstereo dundrer «The Final Countdown».

- Jeg sparer heller til en ny bil eller ei pølse fra Shell enn å gå inn der.

NOEN TIMER TIDLIGERE, i en rød passat: Lukten av sprayboks-kunst oser mot oss. På baksiden av filmplakater for Eddie Murhys «Nutty Professor» har rapperne i Sarpsborg-gruppa Alien Breed tagget «Hiphop jam på Vatne». For første gang i historien skal det arrangeres et hip hop-arrangement på Sunnmøre, i ei bygd med 1220 innbyggere. Hjernen bak det hele er Amund «A-man» Sæter (20), som lot seg fascinere av hip hop på folkehøgskolen for tre år siden. Siden har han startet gruppa 51 OHM, og gått over fra å rappe på engelsk til å rappe på sunnmørsk. For to måneder siden bestemte han og tre kompiser at flere sunnmøringer måtte bli innviet i hip hop. Siden har elektrolærlingen Amund jobbet intenst for å klargjøre hip hopens ankomst til Sunnmøre. Nå gjenstår bare de siste plakatene. Bilistene langs riksvei 661 må informeres om hendelsen, og da kan Vegvesenets gule skilter være til god hjelp.

- Vi er avhengig av at folk kommer i kveld, så det er greit av folk vet hvor de skal kjøre, sier Kjell Runar «Kay» Karlsen (18), før han dekker over Ålesund og Brattvåg-skiltene med hip hop-plakater.

For at hip hop-jammen med rapperne i 5te Kolonne og URO fra Oslo, Alien Breed fra Trondheim og XO fra Sarpsborg skal gå med overskudd, må 10 prosent av innbyggerne i Vatne møte opp.

Det vil si 122 personer.

Da slipper Amund å ta opp lån i banken.

Heldigvis har kommunen og det lokale næringslivet gitt sin del i hip hop-potten. Og kanskje kommer noen fra Ålesund, også.

På tross av at plakatene i Ålesund er blitt revet ned.

BAK RATTET I foreldrenes Passat sitter Amund og trommer med tomlene. Kjell Runar nikker til takta med skeiv caps på hodet. De spiller sin egen musikk. 51 OHMs rapp:

«Vi råkka feitere enn fire feite kveite, hårre heite, no he ohmen nye beats på beite, å viss du ikkje veit det, så bør du begynne å leite etter informasjon, for vi he fått vår porsjon. En hip hop rasjon, en slags dekorasjon, ut til Norges nasjon. »

- Når du rapper på dialekt, er det er lettere å få til en god flyt, du kan bruke egne ord og metaforer. Rapper dupå engelsk, er det så lett for at du bruker ting du har hørt før. Bare tenk deg en amerikaner rappe på norsk, filosoferer Amund.

TILBAKE PÅ UNGDOMSHUSET har kveldens første nysgjerrige ankommet. I grupper klynger de seg sammen, tre og tre, fem og fem. Noen med øl i hendene, andre med andre ting på flaskene. For de fleste er det rus nok i seg selv at det endelig skjer noe i bygda.

Bente Gjelseth (15) og Stine Koppen (16) sitter nysminket og klare på muren utenfor. De har hørt om rapperne Apollo, Petter og Eminem. Men ellers vet de ikke så mye om hip hop. Det gjør ikke så mye.

- Det er kjempebra at noen setter igang noe her, det er første gang på lenge. Ellers er det mest privatfester, av og til et diskotek, sier Bente.

De ser forventningsfulle mot ungdomshuset, hvor jentene kommer gående i åltrange bukser og hoftebelter, mens guttene graver hendene dypt ned i seggebukse-lommene. De tøffeste guttene blåser røyken ut med stram underleppe, slik det gjøres på film. På to av veggene bak henger masterpiecer ,graffitibilder på papp. Amund og Vatne-gjengen har vært nøye med å forklare de besøkende at det ikke skal tagges på ungdomshuset, for da vet alle i bygda hvem det skal skyldes på.

Langs veggen står Ole Martin Kolberg (20) og Magnus Braseth Halle (20). De er XO fra Sarpsborg. De studerer publikummet sitt.

- Det er litt motsetningsfylt dette med rap i Bygde-Norge, for hip op kommer jo fra ghettoen. Her er ikke noe ghetto, bare trær og vann og ølmonopol. Da vi sto og mala piecen vår, sto det kyr og rauta i bakgrunnen, forteller Magnus.

De tok bussen hit fra Sarpsborg, men trodde at de ble lurt.

- Jeg har aldri vært så langt nord før, jeg trodde aldri vi skulle komme fram. Og fjellene er like høye som de vi har sett på tv. Her er ikke så mye å tagge på, bare vann og gress. Men det hadde vært jævlig kult å tagge på ei ku, sier Ole Martin.

FRA DE ÅPNE VINDUENE i ungdomshuset blafrer gardinene i takt med hip hop-dunkene, og de ivrigste «breakerne» må ta seg luftepauser i vinduskarmen. På scena går de tre trønderguttene i Alien Breed rundt med halvbøyd rygg og viftende armer.

- Ålesund i huset, Molde i huset, Vatne i huset!

Jubelen stiger mot taket når Vatne nevnes. Beastie Boys' «Manhatten in the House» har fått sin lokale variant. I inngangsbua teller Bernt Erik «Benny» Nedrevold (19) antall betalende.

- Ojojoj, her kommer det to til. Da er vi oppe i 122. Det var det vi hadde håpa på. Nå er det bare å sjekke saldoen. Kanskje blir det Hiphop Jam 2001, også.

Den gammelmodige ungdomshuslukta har blitt erstattet av eimen av aftershave og svette, og foran scena danser mengden nesten like raskt som discokula i taket.

Silje Sønderland (16) og Solveig Sandbukt (16) lar seg rive med.

- Joda, rap det funker det. Det er positivt. Positivt fordi det er stilig!

MEN IKKE ALLE SYNES snakkemusikken fra ungdomshuset er like stilig. Cowboyene fra nabobygda Tomrefjorden står på parkeringsplassen og har mer enn nok med sin egen fest. I billyset. Med musikk fra bilstereoen.

- Eneste fordelen med rappen, er at det er så mange flotte damer i musikkvideoene, sier Bjørge Roland Hølgenes, og snurrer på cowboyhatten. Bootsene har han nettopp fått tilsendt fra USA.

- Country, det er skikkelig musikk. Shania Twain har blitt litt for pop i Norge, men Allan Jackson, det er en stayer . Og så Kenny Rogers, da.

30 meter unna står Apollo på scena og puster innover på utoverpust i mikrofonen.

- 5te kolonne, kom opp, kom opp, alle sammen, hopp, hopp, haaha, haaha.

Amund og de andre foran scena hopper opp og ned, jublende fornøyd med å ha en artist som har opptrådt både på Moldejazz og på Quartfestivalen i bygda si.

- Når dere roper, går det for meg, brøler Apollo.

En cowboy fra Tomrefjorden stormer ned trappa.

- Det er det verste jeg har hørt. To tullinger som står og blåser inn i en mikrofon.

ROUTE 661: Amund Sæter og Kjell Runar Karlsen viser vei til Vatne Hiphopjam.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media