Hip-hopens budskap

SIDEN DEFINITE

slapp sin «Inkasso EP» med låta «Søstra mi» like før jul, har det rullet en liten debatt i mediene og innad i miljøet om kvinnesynet i hip-hop, og da kanskje spesielt i norsk hip- hop.

Definite og resten av den politisk røde siden av miljøet, med blant annet Gatas Parlament og Don Martin, har stått på den ene siden, mens artister som Klovner I Kamp, Diaz og Fremmed Rase med sine «kvinnefiendtlige tekster», har stått på den andre. For å starte fra bunnen: Gjennom hip- hopens nesten 25- årige historie har en rekke artister benyttet sjangeren til å formidle noe. Enten vil de nå fram med et politisk budskap, fortelle morsomme historier, eller bare leke med språket. Noen utleverer livet sitt, andre prater piss. Og vi finner artister innen alle sjangrene på den norske hip- hop scena i 2004.

Tonje Skjervold nevner noen av disse i sitt debattinnlegg i Dagbladet lørdag 14. februar, og sikter spesielt til rappernes musikkvideoer. Blant de som blir satt på plass er allerede nevnte Klovner og Diaz, i tillegg til Paperboys, altså noen av de desidert mestselgende artistene i bransjen, og samtidig artister som er glad i å snakke om seg selv og sitt i tekstene sine. Det er klart at for å rappe, må man ha noe å rappe om, og det greieste kan da være å fortelle hva man driver med og hva man vil, noe alle disse artistene gjør på en bra måte.

Det har aldri vært en norm i hip- hop at man må ha et budskap eller et politisk standpunkt, rappere er kanskje ikke de beste forbildene for småunger, men så er det da ikke heller deres oppgave å moralisere over et tema som seksualitet, eller narkotika for den saks skyld. Rappere lager musikk, og hvis det er damer og sex som betyr mest for dem, så ser jeg ikke helt problemet med å koble dette inn i tekstene.

TA KLOVNER

I Kamp for eksempel. En av de gruppene som har holdt på lengst med å rappe på norsk, men også blant de som har fått mest dritt mot seg fra resten av miljøet. Det man uansett ikke kan komme utenom med Klovnene, er at de forteller morsomme historier. Ja, det handler ofte om sex, men ja, det er Klovner som lengst på vei har klart å nå ut til et publikum langt utenfor kjernen av hip- hop miljøet. De er likt av mange jenter, de er glad i jenter, så hvorfor i all verden ikke rappe om jenter?