Hiphop- aktivistene

Hiphopduoen Dead Prez ønsker revolusjon. De mener at det første steget er å høre på det nye albumet deres.

«Revolutionary but gangsta»

Les ukas musikkanmeldelser.

- Musikk er politikk, hevder M-1 i rappgruppa Dead Prez engasjert.

- Formålet med musikken vår er å øke folks politiske bevissthet.

Inspirert av blant andre Malcolm X og Tupac Shakur, har han og makkeren Sticman stått for en hardtslående hiphop-aktivisme siden de ga ut debutalbumet «Let's Get Free» i 2000. Nå har de fullført sitt fjerde utgivelse «RBG - Revolutionary But Gangsta», og M-1 har et par kjepphester han ønsker å få fram i lyset.

Kvass retorikk

- Hip hop er vårt bidrag til bevisstgjøringen av det moderne mennesket. Vi vil at folk skal reflektere over sin egen samfunnssituasjon. Hvis «Revolutionary But Gangsta» kan forandre hvordan lytteren tenker, ja, da har vi gjort jobben vår.

I tillegg til «Let's Get Free», har Dead Prez også gitt ut mixtape-albumene «Turn of the Radio» og «Get Free or Die Tryin'» - begge med samme politiske budskap og kvasse retorikk.

- Musikk er også kampen for frihet. Selv har jeg aldri opplevd det. Frihet er muligheten til selvoppholdelse, og her i USA er det andre som tar beslutningene for oss. Slik er det i musikkbransjen også.

Søksmål

Han ser likevel ikke på det som en selvmotsigelse at Dead Prez gir ut albumet på multinasjonale Sony Music.

- Poenget er tross alt å få musikken ut til så mange mennesker som mulig.

Samtidig som Dead Prez har spilt inn «Revolutionary But Gangsta», har de også det siste året vært involvert i et sivilt søksmål mot New York-politiet. I fjor høst ble M-1 og Sticman arrestert da de nektet å vise fram legitimasjon til politiet. Det endte med at de saksøkte hele politistyrken. M-1 tror likevel ikke at de kommer til å vinne rettssaken.

Et steg nærmere

- Poenget er ikke å nødvendigvis nå fram med søksmålet, poenget er å vise vanlige mennesker at de ikke trenger å akseptere den tilstanden vi lever i i dag. Og med en gang de innser det, da er vi allerede et steg nærmere frihet.

STÅR PÅ KRAVA: M-1 og Sticman i Dead Prez er politiske rappere, som ikke går av veien for å saksøke New York-politiet.