Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hiphop, Norge

Mens pop, rock og elektronika renner ut av landet i stadig større kvanta, er hiphopeksporten nær ikke-eksisterende. Det vil Madcon gjøre noe med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROSKILDE (Dagbladet): - Vi skal sette Norge på kartet. Det trengs en europeisk hiphopgruppe på globalt nivå. Når folk først får oss i trynet, vil folk kunne identifisere seg mer med oss enn med amerikansk hiphop. Folk i hele Europa, mener Yosef Wolde-Mariam, som sammen med Tshawe Baqwa utgjør snart albumdebuterende Madcon.

Norsk rekord

Dagbladet møter ham og kollega Tshawe sammen med et norsk raps dreamteam bestående av Son Of Light, Equicez og Whimsical backstage etter en lang nordisk hiphopdag.

I skyggen av høytprofilerte norske band som Turboneger, Gåte og Kaizers Orchestra, hadde denne gjengen den sjeldne æren å forsvare de norske hiphopfargene på Roskilde i går.

Vinner

Bortsett fra en sikker publikumsvinner som Tungtvann, har det vært langt mellom norske hiphopbesøk på Skandinavias største festival.

Gjengen har nettopp lært danske og svenske hiphopere ei lekse på «Nordic By Nature» - et nordisk hiphopslag der Equicez, Madcon og Son Of Light opprinnelig sto på plakaten. Men crewet må være med.

- Vi svartinger samles. Ni mann på tremannsrom og åtte damer på besøk. Det er ville tilstander, slår Yosef fast.

Ettertraktet

Mens Equicez for lengst har solgt ut et anstendig førsteopplag av sitt sjeldent enstemmig kritikerroste debutalbum «State Of Emergency - Generation Equiz», og veteranen Son Of Light (tidligere N-Light-N) også går svanger med nytt album, er Madcon det hotteste usignerte norske hiphopnavnet akkurat nå.

- Norge er på vei opp etter å ha ligget bakpå i mange år. Men vi svartinger og andre har jobbet hardt, og alle utvikler seg. Produsentene har blitt bedre. MC-ene har blitt bedre. Det er vår tur nå, mener Yosef i Madcon.

- Norsk hiphop begynner å bli av internasjonal standard, mener F\'EM One og Cast i Equicez.

Skeptiske

Madcons debutalbum «It\'s All A Mad Con» blir ferdigstilt i disse dager, og mangler bare et selskap som kan gi det ut. Madcon regner med at deler av skiva kommer på vinyl i månedsskiftet juli- august.

- Vi har tilbud fra engelske Emi og Sony Music, seks norske selskaper og ett svensk, hevder Yosef, som har liten tiltro til den etablerte norske platebransjens behandling av hiphop.

- De vil gjerne bli assosiert med oss, særlig etter suksessen til Eminem og 50 Cent. Vi som rapper på engelsk, må jobbe mye hardere for å nå gjennom, mens de som slipper igjennom, ikke blir fulgt opp godt nok. Se på Apollo, som liksom skulle bli den nye Petter, men selskapet hans hadde jo ingen markedsplan.

- De som satser på Madcon, Whimsical og «Lyset», er garantert suksess, sier Yosef i klassisk brautende hiphopånd.

Madcon har også bidratt på to låter på det nye og etterlengtede albumet til Noora, som foreløpig ikke har noen releasedato. Mens bandets tidligere produsent Navid gjør stor kommersiell suksess med Dinas «Bli hos meg», drømmer Madcon om å jobbe med det nye r&b-stjerneskuddet Winta, som deler sin eritreiske bakgrunn med Yosef.

- Vi har ikke snakket med henne ennå, men hun er så bra at vi er nødt til gjøre det, mener Madcon.

STRAIGHT OUTTA OSLO: Norsk hiphop er ikke hverdagskost på Roskildefestivalen, men i år sto Equicez, Son Of Light og Madcon for en sjeldent stor invasjonsstyrke. Fra venstre F\'EM One i Eqiucez, Son Of Light, og Madcon representert ved Tshawe, hjelpemann Philmon og Yosef fra Madcon.<!--/BTEK0-->