Hiphop stormer bøkenes verden

De store amerikanske forlagshusene går gangsta.

(Dagbladet.no): Hiphop er forlengst big business i musikk, mote og film. Bøkenes verden derimot har vært ganske gangsta-fritt.

Afrikansk-amerikansk hiphop-, street- og ghettolitteratur har til nå stort sett vært et undergrunnsmarked der kunsten har vært formidlet slik hiphop-musikken ble solgt for 10-15 år siden: På gata, i skjønnhetssalongen, fra biler.

Tjener millioner

Men det selger, og nå er de store forlagene kommet på banen. Forfatteren K\'wan skal gi ut tre bøker på St. Martins Press, et forlag som blant annet gir ut bestselgere av diettkongen Atkins og spionforfatteren Dan Brown, skriver New York Times. K\'Wans agent er forfatteren Vickie M. Stringer. Hun skal gi ut sin neste bok på Atria Books, en del av forlaget Simon Schuster som blant annet har Stephen King i stallen.

Men den største stjerna er nok Nikki Turner. Sju av de største forlagshusene kjempet om hennes kontrakt. Seirende ut av budrunden gikk ifølge Richmond Times Dispatch Random Publishing. Resultatet er at Turner tjener millioner på sine to neste bøker.

- Naturlig

- Hiphop dominerer i musikken, nå skal 50 Cent spille inn film, så det er vel naturlig at hiphop erobrer deler av litteraturen også, sier Øyvind Holen til Dagbladet.no. Han er for tida aktuell med «Hiphophoder - fra Beat Street til bygde-rap», historien om norsk hiphop.

Men han tror det tar en stund før denne typen litteratur blir stor i Norge. Et problem er å oversette gatesjargongen som ofte brukes i bøkene.

- Men kanskje det kommer en norsk hiphop-bok? Jeg har jo mange ganger sagt at den store norske innvandrerboken er skrevet, bare ikke i bokform. Men norske rappere er flinke med språket. Ta Equicez sitt album «State of emergency». Det som bok hadde vært tøft, sier Holen.

Gatas regler

I statene er litteraturen i ferd med å bli allemannseie, men det har ikke alltid vært slik. Nevnte Stringer er et godt eksempel. Hun skrev sin første bok, «Let that be the reason», i fengsel. Stringer satt inne i sju år for narkotikasalg og hvitvasking av penger.

Boka handler om Pamela, en jente som starter et eskortebyrå. I tillegg får kjæresten Chino henne til å begynne å selge dop. Chino lærer henne de tre gatereglene:

 • Få betalt.
 • Stol ikke på noen - heller ikke deg selv.
 • Vær fri.

  Startet eget forlag


  Da Stringer slapp ut av fengsel sendte hun manuskriptet rundt til agenter og forlagshus, til ingen nytte hevder hun. Stringer lånte 2500 dollar, trykket tusen eksemplarer og begynte å selge boka i nabolaget. Tre uker senere var det tomt og ifølge Stringer ville folk ha mer.

  Da startet hun Triple Crown Publications, oppkalt etter dopgjengen hennes, og etterhvert begynte andre forfattere å sende henne sine manuskripter. Blant dem var K\'Wans bok «Gangsta» og Nikki Turners første bøker. Da de store forlagene viste sin interesse og lokket forfatterne bort fra Triple Crown, fant hun en måte å tjene på det også: I stedet for å bli sur, ble hun forfatternes agent.

  - Advokaten sa til meg: Ikke bli sint. Sørg heller for å få betalt, sier Stringer til New York Times.

SUKSESS:</B> Nikki Turners bok A project chick er et eksempel på den ameriakanske urbane litteraturen.
HIPHOP</B> Øyvind Holen har skrevet en bok om norsk hiphop-historie.