Hipp Bond-parodi

Fungerer bedre som stilguide enn som thriller.

BOK: Bridget Jones har riktignok gjort Helen Fielding både rik og berømt. Men det er ganske forståelig at heltinnen Bridgets kaloritellende livsangst har skapt et intenst behov hos forfatteren Fielding for å framskaffe en hardtslående, hurtigsnakkende, sylslank, råsmart og dødsforaktende blondine. Navnet er Joules, Olivia Joules.

Olivia Joules har ikke bare en hyperaktiv fantasi, hun har også et røntgenblikk som er i stand til å se Osama bin Laden bak hver sving. En kvinnelig utgave av James Bond, like teknologisk avansert og mer politisk oppdatert, men likevel ikke så rå og hjerteløs som en Lara Croft eller The Bride.

Olivia er i bunn og grunn Bridget Jones' kusine. De har samme opphav, men Olivia har overvunnet sine nedarvede mindreverdighetskomplekser.

Pust og tenk

Hun var ei nordengelsk småbyjente som mistet begge foreldrene i en trafikkulykke da hun var 14, og siden har hun omskapt seg selv flere ganger. Nytt navn, ny kropp, nye ambisjoner har vært en del av overlevelsesstrategien. Når Fielding introduserer henne, er hun frilansmotejournalist i besittelse av både dykkersertifikat og språkkunnskaper i fransk, spansk, tysk og arabisk. Hun har to i seg til å skrive om større ting enn parfyme og klær. Pluss en hyperaktiv fantasi.

Slektskapet med Bridget Jones avleses best i Olivias liste over leveregler: «1) Aldri få panikk. Stopp, pust, tenk. 2) Ingen tenker på deg. De tenker på seg selv, akkurat som du. 3) Aldri skift hårfasong eller -farge før en viktig begivenhet» og så videre. Som en ekstra foranstaltning har Olivia alltid ei hattenål i håndveska.

CIA og MI6

Utstyret blir mer avansert når Olivia i denne thrilleren reiser på oppdrag - først for Sunday Times, deretter for motebladet Elan og endelig for CIA og MI6 - til Miami, Los Angeles, Honduras, Egypt og Sudan. På en hudkremlansering i Miami har hun nemlig truffet en sjarmerende kakse med fransk aksent, og Olivias løpske intuisjon ser snart linjene til Osama bin Laden. Når et cruiseskip sprenges i lufta på Miami havn etter at Osama-terroristen har bedt Olivia holde seg unna, er saken nærmest klar.

Hva som finnes av drapsvåpen og spionkameraer i Olivias BH-bøyler etter hvert, kan man knapt forestille seg. Derimot er det lett å se at Helen Fielding har moret seg over å forvandle leppestifthylser, pudderdåser, rougeesker, maskarakoster osv. til spionleketøy i beste Bond-klasse.

Fielding har nok også kost seg over å vrenge hele Bond-sfæren til dens motsatte ytterlighet: moderne kvinne. Olivia liker også sin martini tørr, men i dag handler det om Apple Martini.

Inne og ute

Stil er åpenbart viktigere enn intrige i denne boka, som til alt overmål er utstyrt med tegneserieillustrasjoner med jevne mellomrom. Som thriller fungerer den dårligere, i og med at vi har å gjøre med en opplagt parodi.

Den som derimot vil vite mer om hvilke hoteller som er hippe i Los Angeles akkurat nå, hvilke merkevarer og interiørstilarter som er inne og ute, har mye å hente her. At dette må bli film, er i alle fall helt sikkert.