HVOR MANGE NORSKE
næringslivsledere vet egentlig hva ordet «design» innebærer?
De siste 35 årene har næringslivet og det offentlige vært enige om at det må tilrettelegges for landbasert industrivirksomhet her i landet, og at vi ikke kan leve av råstoffproduksjon og fossilt brensel resten av vår tid. - Vi trenger verdiskapning på fastlandet, ropes det.
Likevel fortsetter verdiskapningen på land i akkurat det samme sporet som før.
Universiteter og høgskoler står i kø bak det samme mantraet, og repeterer at Norge ligger 20-30, kanskje 50 år bak våre nærmeste naboland. Der har de vært så fattige på naturressurser at de har vært nødt til å skape verdier ut fra kunnskapen og ferdighetene i befolkningen. Svenskene har to toneangivende bilmerker, en sterk metallindustri og møbelgiganten IKEA. Danskene har Bang & Olufsen, Georg Jensen, Tuborg og nå også vårt eget Ringnes, er i tetsjiktet i dyre designprodukter i verden. I Finland begynte man å produsere brukervennlige mobiltelefoner med stor skjerm i stedet for dekk og gummistøvler.
Når man snakker om næringsutvikling i Norge er det fortsatt råvareproduksjon som gjelder, kun avbrutt av eiendomsutvikling, advokat- og finanstjenester. Hvor lenge skal vi bygge flotte kontorer og frisørsalonger og flytte hverandres penger og klippe håret på hverandre alle sammen?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger