Hipp-hipp-hurra!

STAVANGER (Dagbladet): Noen bilder er så vakre at du har lyst til å gå inn i dem og bli med på det som skjer. Denne helga er det faktisk mulig, når Gladmat-festivalen levendegjør Krøyers berømte bilde «Hip, hip hurra».

- Krøyers maleri er en hyllest til livet, kunsten og måltidet. Det er et bilde som alle kjenner igjen, og som utstråler fest og livsglede, sier Siri Aavitsland, som står bak prosjektet.

Denne uka er det 150 år siden Skagen-maleren Peter Severin Krøyer ble født i Stavanger. Jubileet blir feiret med en interaktiv teaterforestilling hvor publikum får være med på å gjenskape Krøyers berømte bilde i levende live.

Utsøkt mat og vin serveres i de vakre omgivelsene hvor Krøyer promenerte sammen med Kielland i 1883. Publikum er gjester ved Krøyers bord, hvor sju skuespillere i kostymer gir liv til kunstnerne fra det kjente maleriet. Det spises og synges, Krøyer leser dikt, Michael Ancher skåler og Christian Krohg drikker.

Utover i forestillingen blir det faktisk rent for mye vin for Krohg, spilt av Sture Mønnich, som etter en del snøvling må geleides til en benk like ved. Gjestene påvirkes også av matgleden, skålene og drikkevisene, og etter hvert kommer det spontane «Hipp, hipp»-rop fra publikum.

- Vi har laget en fri iscenesettelse av måltidet på bildet, puttet inn litt av historien omkring kunstnerne på bildet og funnet fram de gamle drikkevisene. Man skal bli hensatt til perioden, understreker Siri Aavitsland.

Peter Krøyer levde mesteparten av livet i Danmark, men besøkte hjemlandet og beholdt sitt norske statsborgerskap langt ut i voksen alder.

I tillegg til Skagen-maleriene, laget han portretter av Edvard Grieg, Jonas Lie, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og andre kunstnere i samtida.

HIPP, HIPP: Peter Krøyer, i Espen Hanas skikkelse, utbringer en av kveldens mange skåler.Foto: ÅGE PEDERSEN