Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hipp hurra for Dagsnytt Atten!

Debattprogram med en twist.

 KJØR DEBATT:  Debattprogrammet Dagsnytt Atten fyller 25 år og feirer med direktesendt talkshow fra Rockefeller i Oslo. Foto:Linda Næsfeldt/Dagbladet
KJØR DEBATT: Debattprogrammet Dagsnytt Atten fyller 25 år og feirer med direktesendt talkshow fra Rockefeller i Oslo. Foto:Linda Næsfeldt/Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Dagsnytt Atten feirer seg selv i kveld på konsertstedet Rockefeller i Oslo med flere timers direktesendt talkshow, kommer lytterne langveisfra for å se sin helt på scenen. Billettene ble revet bort. På svartebørs går de for en doktorgrad, en spørretime og en kronikk i Dagbladet. Statsråder bes innfinne seg backstage i all hast før sending og varme opp med twist og kaffe. Sist ankomne risikerer at det bare er banan igjen.

Ligg unna toffeen, forresten. Det hjelper ikke med klisterhjerne når tenna sitter fast.

Headlineren er programmet. I løpet av de 25 årene det har vært på lufta, har programledere kommet og gått. Lytterne har sine favoritter og fortviler hver gang en forlater flaggskipet, men Dagsnytt Atten har overlevd dem alle. Selv TV har ikke forstyrret sendingen, selv om levende bilder fra studio, har avslørt at klokskap er ingen garanti for klesskap. Bare programlederne rekker innom sminken før de med et vennlig smil dissekerer bleke gjester med egg på slipset.

Det beste radioprogrammet på TV, er Dagsnytt Atten kalt, og det har i snitt 100000 seere på NRK2, som er oppsiktsvekkende høyt for et seriøst debattprogram i en hektisk ettermiddagstime, hvor folk flest er opptatt med middag og barnlige aktiviteter. Kanskje er det ikke overraskende at lytternes gjennomsnittsalder er bortimot 60, og at de ikke er folk flest.

En stund skrøt Dagsnytt Atten av å være programmet de som teller, hørte på. For å kompensere for lave lyttertall. Det er ikke lov å si lenger, men utvilsomt er det et program som har samfunnstoppers øre og bevrende hjerte. Som hyppig gjest i programmet opp gjennom åra, må jeg tilstå at det er få steder jeg møter så mange sikkerhetsvakter fra PST som i sofaen utenfor Dagsnytt Atten-studioet. Av og til kan det føles veldig topptungt.

Hemmeligheten er vel likevel at Dagsnytt Atten ikke har falt for fristelsen til å fravike konseptet. Her skal dagens viktigste nyheter diskuteres og analyseres med de viktigste aktørene, premissleverandørene, kloke hoder og en og annen kommentator. Uten musikkinnslag. Uten crazy bidrag for å tekkes kidsa. For alle som er interessert i politikk og samfunn, er det bare å sette seg ned med popcorn hver ettermiddag og høre kompliserte spørsmål forklart og diskutert med ord og argumenter uten annet akkompagnement enn twitter.

Det sier i parentes bemerket mye om Dagsnytt Attens lojale følgere at det ble opprør på twitter da NRKs magasinsjef Kyrre Nakkim insisterte på at hashtaggen for programmet skulle være #NRKdebatt. Den harde kjerne tviholder fortsatt på #dax18.

Når Dagsnytt Atten er på sitt beste tar de fatt i temaer selv et kresent publikum ville hoppet over i nyhetsstrømmen. Programlederne har sine kjepphester og setter sitt preg på temavalg. Slik bør det være. Dagsnytt Atten er avhengig av programledere som selv er engasjert og pålest, og som bringer noe nytt til lytterne utover dagens politiske konflikt. Det hender det går en kule varmt i studio, men Dagsnytt Atten er som regel motsatsen til sosiale mediers enøyde personangrep og polarisering. Innvendingen kan være at det blir elitistisk, både i studio og blant lyttere, et dannet ekkokammer, hvor få trår utenfor premissene for debatten. Det er jo en funksjon flere andre programmer har uten annet mål enn akkurat det.

I sin sjanger er Dagsnytt Atten utrydningstruet i NRK og alle andre medier, så på bursdagen er det nødvendig å legge til:

Gid Dagsnytt Atten lenge leve må!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!