Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hippie, hippie, shake

Østens mystikk er god butikk i Vesten. Så også Kula Shaker, selv om de blir rundjult verbalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Beklager at jeg er så spæisa, men det ble litt mye absint i natt, unnskylder trommis Paul Winterhart og blunker med svømmende øyne. Vokalist Crispian Mills drakk ikke absint, men han er høy på spirituelle tanker og virker ikke mer jordnær av den grunn. Men drikke absint i forkant av et intervju gjør han ikke. Crispian har lært etter at Kula Shaker helt siden debutplata «K» har blitt forfulgt av Crispians uttalelser om religion og mystisisme. Ung og naiv og hektet på India lovpriste han swastika-symbolet som et hinduistisk fredssymbol og sa han ønsket å ha en flammende swastika på scenen. Bare de færreste tolket Crispian som nazist, men desto flere anså Kula Shaker som patetiske, prestensiøse og umodne. Like lite heldige var uttalelsenen om at Kula Shaker var Arthurianske riddere som forberedet jordas undergang.

- VI ER VELDIG fascinert av Indias fargerike kultur, hinduisme og mytene rundt Kong Arthur og fortalte om det til pressen. Men det passet ikke inn i datidens lads-kultur og passer fremdeles ikke inn nå på slutten av 90-tallet. Journalistene prøvde å drite oss ut. Bruke oss som underholdnig.

Sannheten er bare at vi ønsker er å bringe litt magi og kjærlighet inn i hverdagen, forteller Crispian.

- Det er er mange som har lest om oss i avisa og sier at ja, de vet alt om

Kula Shaker og vår greie uten en gang å ha hørt musikken vår. Den beste måten å dømme oss på er gjennom platene våre, fortsetter Paul.

Og musikalsk har Kula Shaker fått mye god omtale. De ble kåret til årets britiske nykommer i 1996, og bandets blanding av østlig mystikk og 60-tallsrock skulle vise seg å overbevise millioner av platekjøpere. I Norge har også oppfølgeren «Peasants, Pigs & Astronauts» fått rosende kritikker, men britiske musikkjournalister nekter å glemme. I England heter det fremdeles at Crispian burde holde kjeft og at Kula Shaker er musikkens svar på Glenn Hoddle.

- Engelsk musikkpresse har alltid vært slemme mot engelske band. De ser på oss som deres eiendom. Hadde vi vært amerikanske ville det vært annerledes.

Vi må se på det som en sport mer enn personlig greie.Som del av 90-tallets musikkindustri. I dag bare ler vi av det. Det er god underholdning. Jeg viser artiklene til moren min og hun roser meg for all den positive omtalen jeg får, fniser Paul.

KULA SHAKER er ikke som andre britiske band. Der Oasis banner, snorter kokain og knuller, drikker Kula Shaker chai og leser Bhagavad-gita. De er bandet som introduserte sanskrit til hitlistene ved låta «Tattva» og baserte «Govinda» på et gammel indisk Hare Krishna mantra. Typisk for bandet er at de insisterte på å signere platekontrakten på det lykkebringende astrologiske tidspunktet 17. Og da Kula Shaker solgte plate nummer hn million fastet de istedet for å skåle i champagne.

- Hvis du har en bakgrunn som ikke passer inn med det tradisjonelle klassesystemet og synger indiske mantraer, blir folk forbanna, hevder Crispian, sønn av barnestjerne Hayes Mills som på 60-tallet gikk ut med George Harrison. Kula Shaker er rock, New Age, Beatles, Doors, sekkepiper, yoga, hippiklær, sitar, karma og reinkarnasjon i en salig blanding. De er navngitt etter en indisk konge, de fått har tatovert indiske symboler og når de ikke er på turné eller i India, holder de seg for seg selv.

- Vi har alltid holdt på med vår egen greie. Da vi startet bodde vi sammen, hadde vår vennekrets og fikk ofte dårlig samvittighet fordi vi burde gått ut mer. Da jeg leste boka «The Beatles, Lennon and Me» kjente jeg meg litt igjen. De hadde det på samme måten. De turnerte med kjærestene, var på besøk hos hverandre og gikk sjelden ut. Hvis de kan gjøre det, kan vi også. Selv om de var The Beatles, sier Crispian.

«PEASANTS, PIGS & ASTRONAUTS» er produsert av Bob Ezrin som er mannen bak Pink Floyd,Peter Gabriel, Kiss og Aerosmith. En gal, men flott fyr, ifølge Paul, som underholdt gutta i husbåtstudioet sitt på Themsen med historier om Kiss og Cooper. Kula Shaker har selv turnert med Aerosmith, de har samarbeidet med Prodigy på «Fat Of The Land» og i november skal de for første gang spille India.

- Da jeg var i en liten fjelllandsby i India ble jeg fortalt av en innfødt at noen innbyggere pleide å spille en engelsk sang med refrenget «Govinda» for fulle mugger. Jeg ble veldig ydmyk og flau og hadde lyst til å synke under jorda. Det var utrolig rart å komme til Himalaya og høre at de spiller vår musikk. At det hele har gått rundt i sirkel, forteller Paul.

Crispian skal akkurat til å utdype sirkulasjonsteorien idet promo-Sarah minner bandet på at de skal spille konsert om få timer. De må stikke. Og Crispian har klart seg bra så langt. Alt for bra.

- Et aldri så lite skandaleutsagn. Pleeeease?

- Jeg var veldig sjokkert da jeg kom til Oslo og så at nordmenn selger reinsdyrsandwich. Jeg trodde det eneste reinsdyra gjorde var å trekke sleden til juleniussen og dele ut presanger.

- Et politisk?

- En dag kommer alle menn til å bli gravide. Jeg håper de sitatene følger meg resten av karrieren.

KULA SHAKER ble kåret til årets britiske nykommer i 1996. Nå er de her igjen med albumet «Peasants, Pigs & Astronauts». Bildet er tatt etter konserten i Oslo i januar.