Hippie hurra

Bare sjelden anbefales en film av Bowlingforbundet. «Den store Lebowski» får slik støtte. Hovedpersonen er en overlevning av en 60-tallshippie med bowling som hjertesak. Han får absurde problemer å stri med.

Brødrene Ethan og Joel Coen («Fargo») er altså på galeien igjen, denne gang med Jeff Bridges som frontfiguren «The Dude,» en meget tilbakelent herre fungerende på en diett av vodkadrinker og marijuana - mens han bowler og ellers ikke gjør en katt fortred.

Han forveksles en dag med en millionær ved samme navn og bankes opp på det kraftigste av slåsskjemper, som også tisser på teppet hans idet misforståelsen demrer for dem. Siden teppet ga The Dudes hjem et helhetlig preg, er han sugen på erstatning, men han skulle aldri ha oppsøkt sin navnebror millionæren for å få det. Livet blir fra da av et inferno av kidnappere, mystiske kvinner, vold og lureri.

Svart humor

På sedvanlig Coen-vis befolkes lerretet utelukkende av aparte, karikerte framtoninger i ditto miljøer, hvor den svarte humor har gode kår. En sløvere hippie enn Bridges har knapt vært sett siden Woodstock, mens kameraten Walter (John Goodman) er en eksplosiv, pompøs Vietnam-veteran. Steve Buscemi, Julianne Moore og John Turturro er andre velspillende navn i kalamitetene - de omfatter alt fra porno til en gruppe nihilister.

Mister tøylene

Mye pent å si om Lebowski, atskillig å le av, også. Men i motsetning til «Fargo», som kombinerte galskap med stringent fortelling, kastes elleville elementer her utover i noe uskjønn orden, blant annet flere unødvendige drømmesekvenser. Tøylene blir for løse, filmen fortoner seg etter hvert uendelig lang uten å komme til poenget. Det er så man trenger en drink selv.