Hippieband i pengekrig

The Doors og Zeppelin vil ha tilbake t-skjortene sine.

(Dagbladet.no): Om det var noen som tvilte: «The Summer of Love» er definitivt over.

Led Zeppelin, The Doors, The Grateful Dead og Carlos Santana har nå gått sammen om å saksøke den populære nettsiden Wolfgang\'s Vault. Siden selger klassiske band-suvernirer og streamer gamle konsertopptak.

- Sagan har rett og slett ikke lov til å utnytte og profittere på den ekstraordinære suksessen disse musikerne har hatt, sier advokat Jeff Reeves til Los Angeles Times.

Betalte 35 mill.

Dagbladet.no har tidligere omtalt siden etter at millionæren Bill Sagan kjøpte samlingen til den legendariske konsertpromotøren Bill Graham.

Samlingen bestod både av konsertsuvenirer som klassiske t-skjorter og skjerf, og over 5000 timer med opptak av konsertene Graham hadde arrangert. Promotøren var en av de største organisatorene i rockens gullalderer, og Sagan måtte ut med mellom 35 og 40 millioner kroner for materialet.

Konsertopptakene la han ut på Wolfgang\'s Vault for gratis lytting, mens han solgte turnesuvenirene på siden.

Problemet er at artistene nå også vil ha betalt.

DA: The Doors er fortsatt et yndet t-skjortemotiv. Men det er ikke særlig smart å selge dem uten å gi de gjenlevende medlemmene en andel av pengene.
DA: The Doors er fortsatt et yndet t-skjortemotiv. Men det er ikke særlig smart å selge dem uten å gi de gjenlevende medlemmene en andel av pengene. Vis mer

- Disse suvenirene ble laget for å markedsføre konserter og for å bli gitt som gaver til fans og crewet. Graham hadde ikke rett til å selge, reprodusere eller på andre måter utnytte dette materialet som promotør, og det har heller ikke Sagan. Han hadde ikke rett til å kjøpe materialet, og han har absolutt ingen tilknytning til artistene eller deres musikk, sier advokat Reeves.

Krever erstatning

Den gamle The Doors-organisten Ray Manzarek er en av artistene som fronter søksmålet.

Han mener de har rett på royalties fra salget.

- Det er slik artister tjener penger. Det er greit for artister å tjene penger, og de bør tjene penger når folk selger deres merkenavn og deres image, sier Manzarek.

Artistene krever å få overlevert hele samlingen av konsertopptak og turnéouvenirer, i tillegg til en andel av salget som allerede er gjort via Wolfgang\'s Vault. De krever også en klekkelig erstatningssum.

Manzarek forklarer hvorfor:

- Hvis folk kjøper noe fordi det står The Doors på det, så bør man faktisk gi The Doors noe av pengene. Hør, jeg må betale strømregninga. Jeg spiller elektrisk piano.

MÅ BETALE STRØMREGNINGA: Ray Manzarek spiller fortsatt.