Hippiefyrverkeri

Historisk dokument i formidabel innpakning.

LES RESTEN AV UKAS ANMELDELSER HER:

CD-BOKS:
Enkelte ganger utvikler spesielle områder og epoker seg til en slags kulturelle trampoliner. På samme tid oppstår talenter som hver for seg er unike, og som sammen utvikler seg til en bølge. Kristiania rundt 1880, Wien rundt århundreskiftet, Paris på 1920-tallet, New York i 1950-åra, Liverpool på tidlig 1960-tall.

Eller San Francisco i perioden 1965-1970, som i år er dokumentert på en fire CD-ers boks som er så overveldende i sin informasjon, sine billedkavalkader, sine låtkommentarer og sin musikalske dokumentasjon at den straks går høyt opp på tabellen i CD-boksenes elitedivisjon.

Rockens muligheter

Samlingen rommer 77 innspillinger, fra det velkjente til det totalt bortgjemte; men alt sammen bokstavelig talt skapt i en rus av glede ikke bare over musikken, men over å utforske mulighetene i rock’n’roll-sjangeren.

Her er ikke inkludert hitlåter som «San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)» – som allerede var en slags kommentar til fred & blomsterfenomenet. Alt som er med her, ble skapt innenfra, i en understrøm; en felles følelse av å være på rett sted til rett tidspunkt.

En slags overskrift for hele denne fem års gjennomgangen er Bob Dylans frase: «Something is happening here, but you don’t know what it is» fra sangen «Ballad of a Thin Man», som her er kalt «Mr. Jones» i en glødende versjon fra 1966 med The Grass Roots. I et velinformert essay skriver Ben Fong-Torres at fellesnevneren var åpenhet, snarere enn en spesiell estetikk.

Kjent og ukjent

Denne frihetlige holdningen til musikken brakte fram så forskjellige band som Country Joe and The Fish, Janis Joplin og Big Brother And The Holding Company, Santana, Sly & the Family Stone, Grateful Dead, Moby Grape, Steve Miller Band og Jefferson Airplane. De er her alle sammen, side om side med The Charlatans, The Beau Brummels, The Strange Glass, The Chocolate Watchband, pluss en rekke enda mer obskure grupper som for eksempel Country Weather – med en nyoppdaget demo, «Fly To New York», i seg selv er et mesterverk av spontanitet og poesi.

I boksens booklet finnes det en rekke historiske stjernefotografier, blant annet dette portrettet av rockens førstedamer, Janis Joplin og Grace Slick. Foto: «Love is the song we sing»
I boksens booklet finnes det en rekke historiske stjernefotografier, blant annet dette portrettet av rockens førstedamer, Janis Joplin og Grace Slick. Foto: «Love is the song we sing» Vis mer

Skulle gjerne kommentert låt for låt, men må nøye meg med varmt å anbefale disse kaskadene av intens sang, herlig beat, gitarflukt, hammondorgelbølger, virvlende trommeslag, pianotriller og pulserende bass – av lekende feeling og musikalsk fyrverkeri, fyrt av og sendt av sted i retning universet.

UKAS BOKSANMELDELSER:

Diverse artister: «Poem ballader och lite blues. Återbesöket»

En rekke svenske artister har spilt inn Cornelis Vreesvijk på nytt.

Radiohead: «Radiohead Box Set»

En ren albumboks - verken mer eller mindre.

AC/DC: «Plug me in»

Bredt utvalg konsert- og tv-opptak

Fairport Convention: «Liege & Lief - Deluxe Edition», Fairport Convention: «Live at the BBC», Sandy Denny: «Live at the BBC»

Fairport Convention feirer 40 år med verdige retromarkeringer.

Pink Floyd: «Oh by the way»

Noen av rockhistoriens beste album - og noen paranteser.

Elvis Presley: «Elvis - The King»
, Elvis Presley: «Pot luck with Elvis» og  Elvis Presley: «Elvis at the Movies»

Donald Fagen: «Nightfly Trilogy»

Det mest delikate groovet julenissen har å by på.

Johnny Cash: «Johnny Cash på Österåker»

«Österåker, you\'ve been a living hell to me»