Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hippieverdier dreper musikk-industrien

U2-manager angriper Microsoft og Apple.

(Dagbladet.no): I en tid der The Pirate Bay har over ti millioner brukere, er det andre som har skylda for piratproblemene.

Det påstår U2-manager Paul McGuinness, som under musikkkonferansen Midem i Cannes rettet pekefingeren mot «teknologi-guruene» i Silicon Valley, Apples Steve Jobs og Microsofts Bill Gates, melder The Guardian.

- Jeg foreslår at vi flytter det moralske fokuset vekk fra den individuelle fildelingstyven, og over på multimilliard-firmaene som tjener på disse små tyveriene, sa McGuinness.

Ny, lovlig tjeneste

Talen hans kom dagen etter at en hel musikkbransje lot seg forvirre av nyheten om den nye lovlige musikktjenesten Qtrax, som visstnok skal ha støtte fra platebransjen - og artister som James Blunt og Daft Punk.

Ifølge tilbyderne skal over 25 millioner låter kunne lastes ned gratis, men disse er til gjengjeld sterkt digitalt begrenset. Plateselskapene kunne ifølge The Guardian igår fortelle at det riktignok foregikk samtaler med Qtrax, men at offentliggjørelsen kom brått også på dem.

- Tjener på ulovligheter

McGuinness mener plateselskapene ikke lykkes fordi de store selskapene og bredbåndsleverandørene tjener på ulovlig nedlasting.

SAMARBEIDET: U2s Bono og Apples Steve Jobs lar seg avbilde i forbindelse med U2-spesialutgaven av iPod i 2004. Foto: AP / SCANPIX
SAMARBEIDET: U2s Bono og Apples Steve Jobs lar seg avbilde i forbindelse med U2-spesialutgaven av iPod i 2004. Foto: AP / SCANPIX Vis mer

- Jeg ber dem om å gjøre to ting: Først må de ta ansvar for å beskytte den musikken de distribuerer, for det andre må de inngå kontrakter om å dele sine enorme inntekter med innholdsskaperne og -eiere.

Det er ikke mer enn fire år siden U2-manageren inngikk en avtale med Apple om å lage en egen U2-iPod, og sier selv at han fortsatt er «vennlig» med Steve Jobs. Han sammenligner imidlertid det Apple og tilsvarende firmaer nå gjør med om et ukeblad skulle «annonsere for stjålne biler, prosessere betaling for dem og arrangere leveringen.»

- Hippie-verdier
Ifølge The Guardian ble det forrige uke offentliggjort tall som viste at inntekten for musikkindustrien i fjor sank med ti prosent, ettersom inntekter fra lovlig digital nedlasting ikke veide opp for det synkende salget av cder.

På grunnlag av dette mener McGuinness at artister og deres managere bør være åpne for alternative innteksmodeller - men understreker at alt snakket om inntjeningsmodeller overskygger det egentlige problemet:

- Langt nede i alt det utmerkede hos disse entreprenørene, ligger det fortsatt innbakt hippie-verdier som ser bort fra den sanne verdien av musikk, sier han, og mener at firmaene må fjerne seg fra tankegangen som preget teknologipionerene i Silicon Valley på 70-tallet og deres internett-ekvivalenter på slutten av 90-tallet.

MANNEN BAK: Paul McGuinness er mannen bak U2 - også på dette bildet.
HVEM ER HIPPIEN? Her er Bono avbildet sammen med Microsofts Bill Gates i forbindelse med Davos-toppmøtet for tre dager siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media