Hipsteralarm: Folkefinansiert hodetelefon i tre

Made in Grünerløkka.

FOLKEFINANSIERING: Wood. Head. Phone. er en norsk hodetelefon i tre, utviklet av 19-årige Andreas Fougner. Den blir satt i produksjon etter sommeren om  folkefinansieringsprosjektet fulltegnes av interesserte kjøpere.
FOLKEFINANSIERING: Wood. Head. Phone. er en norsk hodetelefon i tre, utviklet av 19-årige Andreas Fougner. Den blir satt i produksjon etter sommeren om folkefinansieringsprosjektet fulltegnes av interesserte kjøpere.Vis mer

Går det som Anders Fougner (19) håper, vil Googles kommende Glass-briller ikke bli det mest oppsiktsvekkende teknologiproduktet folk går med på hodet i 2014.

Fougner har designet og utviklet et par hodetelefoner i tre, med en rettvinklet og ikke utpreget diskret bærekonstruksjon som vil synes godt i bybildet når oppmerksomhetssøkende musikkinteresserte bringer den til Grünerløkka og dalstrøka innafor.

Designmessig kan man si det er snakk om en slags antitese til Beats by Dre og andre klokker med høy plast- og blingfaktor. Fougners hodetelefoner er mildt sagt oppsiktsvekkende, men samtidig minimalistiske og kompromissløse, tydelig preget av et skandinavisk formspråk.

Produktnavnet er heller ikke et påhitt man kommer opp med for å stikke seg bort: Wood. Head. Phone.

Hodetelefonene håndlages av en møbelsnekker, individuelt tilpasset hver kunde, og kan leveres i en rekke ulike treslag. Både lydkvalitet og passform bør interesserte kjøpere kunne forvente å få sjekke ut selv fra et egnet demolokale, eller på standen gründeren håper å få etablere på Grünerløkka.

Men noen butikk kan man ikke gå inn i for å prøve eller kjøpe et par. Hodetelefonene er bare tilgjengelige via folkefinansieringstjenesten New Jelly, og vil ikke bli satt i produksjon om ikke finansieringsmålet på 18000 euro, cirka 138000 kroner, er nådd innen 9. juli.

For 165 euro, eller snaut 1300 kroner, kan man tegne seg for et par. Blir det produksjon, har man sikret seg et meget eksklusivt produkt som ikke kan skaffes seinere på andre måter. Blir det ikke produksjon, er man garantert pengene tilbake. Prosjektet kan også støttes med mindre donasjoner mot ulike typer gjenytelser, slik det er vanlig i denne typen prosjekter.

HÅNDLAGET: Den norskutviklede hodeltelefonen skal håndlages av en møblesnekker, individuelt tilpasset hver bruker.
HÅNDLAGET: Den norskutviklede hodeltelefonen skal håndlages av en møblesnekker, individuelt tilpasset hver bruker. Vis mer

FOUGNER OPPLYSER at han har fått spesialutviklet elementer og kabler hos en produsent i Hong Kong. Oppgitt følsomhet er på 110 db, impedansen er 32 ohm og frekvensrespons er 20-20.000 Hz. Det betyr at hodetelefonene er mer enn lettdrevne nok til å drives fint av en vanlig iPod eller smarttelefon. Et par Koss Porta Pro har til sammenlikning en følsomhet på «bare» 101 db, men har til gjengjeld et frekvensområde som strekker seg lengre både nedover og oppover.

Kabelen består av 16 tråder, og pluggene er 3,5 mm gullbelagte. Elementene er felt inn i treverket, og det er boret tre huller tettet med akustisk transparent skum i underkant for å gi et åpnere lydbilde.

Da Analog & digitals utsendte møtte Fougner på Norwegian Wood, sto han på stand med flere demompar, men ingen store nok til at jeg kunne prøvelytte. Han beskriver lyden som «bedre enn hodetelefoner i Porta Pro-segmentet, men ikke et hi-fi-produkt».

Fougner hevder også at hodetelefonene sitter langt bedre og med større komfort enn man kanskje kunne forvente av et produkt uten justeringsmuligheter og annen polstring enn den på øreklokkene.

Jeg har tidligere skrevet flere ganger om folkefinansiering, eller crowdfunding på godt norsk, blant annet i forbindelse med Falck Forlags forsøk på å folkefinansiere nyutgivelser av norske klassikere på vinyl.  Mer vellykket var finansieringen av en eksklusiv hardcover-utgave av Johan Harstads bok om Motorpsycho-albumet «Blissard», også dette i regi av New Jelly.

Oppdatert: Fougner opplyser at han har reforhandlet minsteordrekvantum med leverandørene, slik at finansieringsmålet er skrudd ned til 16000 euro, vel 127000 kroner.

STÅR BAK: Anders Fougner (19) har designet og utviklet hodeltelefonen.
STÅR BAK: Anders Fougner (19) har designet og utviklet hodeltelefonen. Vis mer