Hipt fra det nye Kina

Spennende thriller fra den nye filmgenerasjonen i Kina.

FILM: Kinesiske Lu Chuans debutfilm, «Pistolen som forsvant», er en thriller med et moderne vestlig formspråk: raske klipp, håndholdt kamera, skeive nærbilder, skurker, våpen og MTV-musikk. Likevel er det noe umiskjennelig kinesisk i den underfundige intrigen.

Usminket

30-årige Lu Chuan tilhører den nye generasjonen av filmmakere i Fastlands-Kina - mer kompromissvillige i forhold til systemet enn sine forgjengere, sier noen. Om de er apolitiske i budskap og «coole» i uttrykk, gir filmer som «Pistolen som forsvant» likevel et temmelig usminket bilde av et Kina i skjæringspunktet mellom gammelmodig partidisiplin og nyrik lovløshet.

Der den etablerte generasjonen av kinesiske filmmakere, som Zhang Yimou («Hero») og Chen Kaige («Farvel, min konkubine»), ofte har hentet sitt materiale fra en eksotisk fortid, kjennetegnes de yngre ved mer realistiske samtidsbilder.

Skjønt realisme? Lu Chuans film er til tider surrealistisk, der den hopper fram og tilbake mellom virkelighet og tenkte/drømte situasjoner i et landsbymiljø der nyrike i italienske dresser og luksusbiler deler gata med trekkokser, nudelkokere og de lokalproduserte syklene som heter Flygende Due o.l.

Kinas Brando

Det er Kinas største skuespiller, Jiang Wen - han kalles Kinas Marlon Brando - som spiller hovedrollen som politimannen Ma Shan i «Pistolen som forsvant».

Jiang Wen er filmregissør selv. Han vant Grand Prix i Cannes i 2000 for sin egen film «Devils on the Doorstep», men filmen ble ikke godkjent for visning i Kina.

Jiang Wen har holdt seg foran kamera i ettertid. Mange har imidlertid hevdet at de aner Jiangs regissørklo i enkelte scener i Lu Chuans film.

Gåtefullt

Her spiller han politimannen som våkner opp bakfull etter et bryllup og konstaterer at tjenestepistolen med tre kuler er stjålet.

I Kina er slikt ensbetydende med å bli straffeforfulgt, og Ma blir da også fengslet når hans tidligere elskerinne seinere blir funnet drept med skudd fra pistolen. Strippet for uniformen (bokstavelig talt) driver han sin egen etterforskning.

Produktet er ikke uten svakheter. Slutten virker umotivert gåtefull. Men filmen har interessante kvaliteter, også utover det å være et generasjonstypisk fenomen.

--> POLITIHELT: Jiang Wen - kjent kinesisk regissør og skuespiller - spiller hovedrollen i «Pistolen som forsvant».