<strong>MODERSKAP:</strong> Kommende mor Chelea og kommende bestemor Hillary Clinton utsettes for konspiratoriske angrep fra både abortmotstandere og mannssjåvinister i USA. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MODERSKAP: Kommende mor Chelea og kommende bestemor Hillary Clinton utsettes for konspiratoriske angrep fra både abortmotstandere og mannssjåvinister i USA. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Hisser opp Hillary-hatet

Nyheten om at Hillary Clinton skal bli bestemor har samlet mannssjåvinister, abortmotstandere og konspirasjonsteoretikere i et umusikalsk hylekor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Da Hillarys datter, Chelsea Clinton, nylig fortalte at hun venter barn med ektemannen Marc Mezvinsky var det ikke en uavbrutt strøm av gratulasjoner som ventet den berømte Clinton-familien. I stedet var det bensin på bålet for de mange Clinton-haterne i USA. Foreløpig har ikke Hillary sagt om hun vil stille som demokratenes presidentkandidat i 2016 selv om hun er den soleklare favoritten. Like full angripes hun på brutalt vis.

Først kom reaksjonene fra fundamentalistiske abortmotstandere, som knapt er i stand til å tenke på annet enn kvinners underliv. Clinton forsvarer retten til selvbestemt abort, og nå mener motstanderne at de kan avsløre henne som dobbeltmoralsk. «Det er ingen hemmelighet at Clinton-familien støtter abort. Men når det er deres egne barnebarn, ser det ut til at de ser annerledes på saken. Da er det ikke snakk om en ikke-person, et foster», skriver den innflytelsesrike, evangelisk kristne avisa Christian Post på lederplass. For de fleste burde den logiske kortslutningen være åpenbar: Å støtte retten til selvbestemt abort er selvsagt ikke det samme som å ønske at alle fostre blir abortert.

Så kom konspirasjonsteoretikere med samme iver som den gangen Barack Obama først stilte som presidentkandidat i 2008. Grupperinger på ytterste høyrefløy, med medieklovn og eiendomsmagnat Donald Trump i spissen, samlet seg da i den såkalte birther-bevegelsen og anklaget i årevis Obama for ikke å være født i USA. Med Clinton-graviditeten er det oppstått en helt ny birther-bevegelse som hevder at det hele er et politisk skuespill regissert av Bill og Hillary. «Når jeg sier at graviditeten er iscenesatt, må jeg tro at hun er gravid hvis hun sier hun er gravid. Men for en god timing! Gud hørte Hillary Clintons bønner, og hun kommer til å ha rekvisitten det er å være bestemor mens hun stiller til presidentvalg», sier kommentatoren Steve Malzberg i Newsmax. Sammen med en rekke andre synsere hevder han at graviditeten er et bevisst forsøk på å myke opp bildet folk har av Hillary som en hard jernkvinne i buksedrakt.

At mamma Hillary eller for den saks skyld ekspresident og pappa Bill, på kynisk vis har planlagt unnfangelsen for å fremme Hillarys politiske karriere, er en mildt sagt urimelig påstand selv mot den særdeles velsmurte politiske Clinton-maskinen. At en 34 år gammel og gift kvinne som Chelsea velger å få barn, burde ikke overraske noen. Likevel har ideen fått feste på flere sider av den politiske skalaen. «Akkurat i tide for HRC (Hillary Rodham Clinton journ.anm.) å ha en baby på scenen når hun offentliggjør at hun stiller, ikke sant?» skriver den konservative skribenten Michael Goldfarb på Twitter. Han får oppsiktsvekkende følge av den liberale New York Times-kommentatoren, Andrew Ross Sorkin. «Jeg antyder ikke at noen får en baby av valghensyn, men...», sier han på megetsigende vis til MSNBC uten å fullføre setningen.

I tillegg har graviditeten utløst åpenlyst mannssjåvinistiske reaksjoner mot Hillary Clinton som ingen mannlige presidentkandidater må forholde seg til. Kan hun både være president og bestemor, eller er det umulig å kombinere de to rollene, spørres det anklagende fra en rekke hold. Dessuten advarer enkelte såkalte eksperter om at det kan få henne til å framstå som for gammel. De utallige bestefedrene som har sittet i Det hvite hus før henne, har aldri blitt møtt med liknende motforestillinger. Ingen spurte heller om det var en ulempe for Mitt Romney å være bestefar da han forsøkte å bli USAs president. Han har 23 barnebarn, hvorav to ble født mens han stilte som republikansk presidentkandidat.

Da de opprinnelige birtherne anklaget Obama for å være født i Kenya, var det et kodespråk for å si at de ikke ønsket enn afroamerikansk president uten å være åpenlyst rasistiske. På samme måte er den fullstendig urimelige kritikken mot Hillary fra både abortmotstandere, konspirasjonsteoretikere og mannssjåvinister en form for kodespråk. De antyder at USA ikke må få en kvinne som president uten å si det direkte. Men når de bruker energi på å kritisere at Hillary Clinton skal bli bestemor, avslører de samtidig hvor formidabel Hillary Clinton faktisk vil være som presidentkandidat. Dermed kan Chelsea Clintons graviditet bidra som en liten fødselshjelper for Hillarys presidentvalgkamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer