VETERANENE: «Våre soldater og veteraners innsats har vært, er, og vil forbli, en av de viktigste ressursene vi i Norge har for å beskytte vår suverenitet», mener Øyvind Halleraker. Bildet viser hjemmestyrkene, Milorg-gruppen og soldater i parade ved Slottet på tiårsdagen for firgjøringa av Norge i 1955. Foto: NTB Scanpix
VETERANENE: «Våre soldater og veteraners innsats har vært, er, og vil forbli, en av de viktigste ressursene vi i Norge har for å beskytte vår suverenitet», mener Øyvind Halleraker. Bildet viser hjemmestyrkene, Milorg-gruppen og soldater i parade ved Slottet på tiårsdagen for firgjøringa av Norge i 1955. Foto: NTB ScanpixVis mer

Historie- og respektløst fra Fredsrådet

Våre soldater og veteraners innsats har vært, er, og vil forbli, en av de viktigste ressursene vi i Norge har for å beskytte vår suverenitet.

Debattinnlegg

Hedda Langemyr utviser i et innlegg i Dagbladet 8. mai oppsiktsvekkende manglende kunnskaper og respekt for den innsatsen dagens soldater utøver for å bevare fred og stabilitet i vår tid.

Det som skjedde for 70-75 år siden var selvfølgelig også en viktig frigjøringskamp, men Langemyr ser ut til å glemme at også denne kampen ble vunnet av soldater.

Hun etterlater et inntrykk av at 8. mai markerer en hyggelig begivenhet som ikke må «besudles» med de mer nære begivenheter og de som i dag fortjener heder for sin innsatts for fred og stabilitet i Verden.

I begge tilfelle er det store ofre og veteraner som i høyeste grad fortjener ære og vår oppmerksomhet, og slett ingen angrepskrig slik Langemyr tendensiøst beskriver.

Stortinget innstiftet i 1996 veterandagen, etter forslag fra nåværende statssekretær Hans J. Røsjorde, på samme dag som frigjøringsdagen 8. mai. Fra å være en dag hvor innholdet i hovedsak skulle utformes av veteranorganisasjonene selv, har nå veterandagen fått en større og viktigere betydning.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Veterandagen og frigjøringsdagen gir Norge som nasjon anledning til å hedre dem som har vært villige til å ofre alt for Norge hjemme og ute, nå og tidligere, for de verdiene vi som nasjon forsvarer.

Det er lang tid siden frigjøringen i 1945. Det blir stadig færre med erfaringer og minner fra denne tiden. Sammenslåingen av frigjørings- og veterandagen til 8. mai har bidratt til et fornyet og sterkere fokus på frigjøringen, og har på nytt løftet frem våre veteraner fra andre verdenskrig. Frigjørings- og veterandagen som en felles dag bidrar, i tillegg til anerkjennelse for alle grupper av veteraner, til økt kunnskap blant nye generasjoner om innsatsen og ofrene blant nordmenn under andre verdenskrig.

Frigjørings- og veterandagen ble i år som i fjor markert over hele landet med større og mindre arrangementer. Ved mange av arrangementene har eldre og yngre veteraner stått side om side. Så langt jeg kjenner til har arrangementene foregått på en god og verdig måte og høstet bred anerkjennelse.

I år markerer vi at Grunnloven er 200 år. Våre soldater og veteraners innsats har vært, er, og vil forbli, en av de viktigste ressursene vi i Norge har for å beskytte vår suverenitet. De er en viktig brikke i Norges sikkerhetspolitikk og skal ha sin andel av æren for den fred og frihet vi nyter godt av.

I takknemlighet til våre nye og gamle veteraner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.