Solid erindringsroman fra krigen i nord. BOK: «Min lange reise ender her» er siste del av Ragnhild Nilstuns trilogi om syvbarnsmoren Anna Figenschou, som giftet seg i Vadsø i 1888. Den er bygget på et portrett av forfatterens oldemor. I siste bok befinner Anna seg på et gamlehjem i Hakadal. Hun forteller sin historie til oldebarnet sitt, som er den fiktive forfatteren selv.
NS-sønn
Boka er laget som en springende erindringsroman. Den sentreres rundt evakueringen fra nord i 1944. Anna og hennes nå se- nile ektemann Erik, får hjelp av eldstesønnen Sigurd på sin flukt fra kommunistene. Sigurd er NS-medlem og reisen fra Vadsø til Hakadal er en reise gjennom krigens Norge. De møter tyskere og tyskertøser. De ser jugoslaviske fanger, og overnatter hos en mor som mistet begge sønnene ved Østfronten.
Slitne flyktninger
Og de treffer motstandsfolk. Deriblant flere av Annas barn, som har store problemer med broren som valgte feil side.
De to første bøkene i trilogien kom i 1996 («For mitt blikk») og 2002 («For kjærlighets skyld»). Ragnhild Nilstun forhaster seg med andre ord ikke. Og det er solide saker hun kommer med. Miljøet er overbevisende. Skildringen av det flerkulturelle nord med lapper, samer og læstadianere. Krigen som var så mye tyngre for dem der oppe. De nyskurte husene de måtte forlate, og som ble satt i brann. Folk som mistet alt, og endte som skitne flyktninger på mottak i Trondheim, og måtte gjennom nedverdigende avlusing.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger