Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Historieløshetens nye høyder

At Donald Trump ikke skjønner hva han snakker om, mer enn aner vi. Men da han sa at Montenegro kunne starte 3. verdenskrig, nådde historieløsheten nye høyder.

LØSMUNNET: President Donald Trump lar ofte skravla gå. Nå også om 3. verdenskrig. Foto: AP / NTB Scanpix
LØSMUNNET: President Donald Trump lar ofte skravla gå. Nå også om 3. verdenskrig. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

- Jeg skjønner hva du sier. Jeg har stilt det samme spørsmålet. Montenegro, vet du, er et bitte lite land med et veldig sterkt folk, sa Trump. Så fortsatte han:

- Forresten, de er et veldig sterkt folk, de er et veldig aggressivt folk. De kan bli aggressive, og gratulerer, du har 3. verdenskrig. Jeg forstår det, men det var måten det ble gjort på. Ikke glem, jeg kom hit for litt mer enn ett og et halvt år siden.

Sitat Donald Trump. Han sier altså at Montenegro kan utløse en 3. verdenskrig fordi menneskene der er så aggressive.

Det var i et intervju med Trumps favoritt-kanal Fox News etter toppmøtet med den russiske presidenten Vladimir Putin i Helsingfors, at den amerikanske presidenten kom med sin tirade om Montenegro mandag kveld i forrige uke. Og hadde det ikke vært for at Montenegro er så lite, og USA så stort, så kunne uttalelsen om Montenegro vakt enda mer oppsikt enn da Trump sto ved siden av Putin i Helsingfors og sa at han stolte mer på Putin enn på sin egen etterretningstjeneste da det gjaldt spørsmålet om Russland hadde blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016. Selv om han seinere påsto - etter alt bråket, med påstander om blant annet landssvik - at han ved denne anledningen bare hadde forsnakket seg.

For Trumps ord om Montenegro er for det første en grov fornærmelse mot en fersk, og derfor sårbar, alliert. Men viktigere enn at USAs president ikke har folkeskikk, er det at han i dette tilfellet avslører en enestående kunnskapsløshet for en mann i hans embete. Hvis Trump hadde visst bare bitte lite grann om Montenegros historie og politiske omstendigheter, så hadde trolig heller ikke han ordlagt deg på den måten han gjorde.

Så derfor, litt folkeopplysning. Trump snakket om Montenegro fordi landet ved Adriaterhavet er Natos 29. og siste medlemsland. Og det var på spørsmål fra journalisten på Fox News, om man kunne forvente at han - journalisten - skulle sende sinn sønn for å slåss for Montenegro, Trump kom med sitt svar.

Derfor stiller hans svar også spørsmål ved om Trump føler seg forpliktet av Natos paragraf 5, solidaritetsparagrafen, om at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle. Nato har - på største alvor - forsikret om at solidaritetsparagrafen gjelder alle, også Montenegro.

Men tilbake til landet Montenegro. Landet ble selvstendig først i 2006, etter å ha vært en unionsstat med Serbia. Montenegro var den minste av republikkene i Jugoslavia, og har bare 640 000 innbyggere. 75 prosent av montenegrinerne er ortodokse kristne, under den serbisk ortodokse kirken. Montenegro er derfor nært knyttet til Serbia, historisk og kulturelt, så det var et radikalt brudd da landet etter lang strid valgte å knytte seg til Vesten, gjennom sitt medlemskap i Nato.

Historisk har montegrinerne vært knyttet til Serbia, som gjennom historien har vært Russlands fettere og allierte gjennom århundrene. Montenegro ble regnet som et vedheng til Serbia av Nato. Da Nato bombet Serbia, og serbiske mål i Kosovo i 1999, på grunn av serbernes etniske rensing i Kosovo, så ble også noen mål i Montenegro bombet.

Montenegro ble medlem av Nato først i 2017. Men året før ble det avslørt et kuppforsøk mot regjeringen. Kuppforsøket var ledet av serbiske nasjonalister som sto i kontakt med russiske nasjonalister. Etterforsking av saken har imidlertid ført den montenegrinske statsadvokaten til å konkludere med at russiske statlige institusjoner var med å planlegge kuppforsøket.

Denne nære historien, og den historiske nærheten til Serbia og serberne, understreker hvor radikalt valget av Nato som alliansepartner er for Montenegro. Ønsket om å tilhøre Vesten var et eksistensielt brudd med fortida. Det er denne historien som Donald Trump velger å overse, eller ikke kan noe om, når han uttaler seg som han gjør. Hans uttalelser understreker at kunnskapsløshet er farlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media