CHAVEZ' VERK? Artikkelforfatteren stiller spørsmål ved hvorvidt det er de femten årene med Chavez som er den egentlige grunnen til problemene i Venezuela. Foto: Miguel Gutierrez / EPA / NTB Scanpix
CHAVEZ' VERK? Artikkelforfatteren stiller spørsmål ved hvorvidt det er de femten årene med Chavez som er den egentlige grunnen til problemene i Venezuela. Foto: Miguel Gutierrez / EPA / NTB ScanpixVis mer

Historieløst om Venezuela

Hagvaags analyse overser både forskningen på oljerike land og på Venezuelas historie.

Debattinnlegg

Venezuela er et land fullt av problemer. Det må være mulig å sette kritisk søkelys på de uten å svartmale situasjonen slik Einar Hagvaag gjør i sin kommentar «Venezuelas fallitt» 31. april.

Hagvaag peker på flere viktige problemer i landet: inflasjon, høy kriminalitet og myndighetenes voldelige respons på de siste måneders demonstrasjoner. Beskrivelsen er selektiv, men riktig. Men jeg er uenig i årsaken Hagvaag peker på. Han hevder at dagens problemer er bevis på at «landet har ikke tålt femten år med "chavisme"», og skriver at det er vanskelig å tro at et oljerikt land har så store problemer. Denne analysen overser både forskningen på oljerike land og på Venezuelas historie.

Land med store naturressurser har oftere politiske og økonomiske problemer enn andre land. Forskere kaller fenomenet for ressursforbannelsen. Utgangspunktet er at oljerike land har lavere økonomisk vekst enn land uten olje og at svake statlige institusjoner gir dårlig utvikling. Venezuela ble en oljenasjon allerede på 1920 tallet, og var i 1929 verdens største oljeeksportør. Oljerikdommen skapte et bilde av at Venezuela egentlig er rikt et land, og at olja burde gjøre sosiale problemer unødvendige.

Paradokset som oppstår når et land er rikt mens folk fortsatt er fattige har siden skapt problemer for legitimiteten til Venezuelas politiske ledere. Dette historiske perspektivet er fraværende i Hagvaags kommentar.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Sett i lys av litteraturen om ressursforbannelsen og Venezuelas erfaring med olje siden 1920 tallet så har ikke de siste 15 årene med venstreorientert politikk betydd et radikalt brudd i Venezuelas politiske historie. Dette utfordrer utgangspunktet både til de som elsker og de som hater Chavismen, fordi begge er enige at Venezuela siden 1999 da Chávez kom til makten har blitt grunnleggende annerledes. Kritikere og støttespillere overser dermed kontinuiteten i Venezuelas historie, og særlig at den underliggende økonomiske strukturen har endret seg lite.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.